Наочаре које вам неће заштитити само очи

Осим што угрожавају здравље ока, светлост и садржаји са ТВ екрана неретко неповољно утичу и на функционисање мозга, пре свега због велике количине информација. Од тога је тешко побећи, због чега је група америчких стручњака осмислила наочаре за „дигиталну детоксикацију“.

Необичне, али за вид изузетно корисне, ове наочаре имају специјално ротирано поларизовано стакло, које блокира светло са екрана.

„Схватили смо да када држите класичан пар наочара за сунце под углом од 90 степени, оне блокирају светлост екрана. Зато смо и ми само ротирали поларизована сочива за тих 90 степени“, каже оснивач компаније Ивак Каш.

Наиме, екрани су вертикално поларизовани као и већина сунчаних наочара. Подешавањем фокуса, конструктори су успели да екране оставе видљивим, али не и светлосни садржај који емитују. За сада, блокира се светлост са ЛЕД, ЛЦД и неких компјутерских екрана, али не и са дигиталних билборда, паметних телефона или екране таблета.

Осим користи по здравље очију, по речима конструктора, наочаре имају и додатну димензију, јер пружају и ментални детокс.

„Сањам о свету у ком свако може да контролише медијски атак реклама, технологија, о свету који од нас не прави жртве пропаганде, већ омогућава контролу свих тих ентитета“, објашњава Иван Каш.

У овом тренутку, иноватори не планирају масовну производњу, и поред бројних понуда. Приоритет им је усавршавање модела у сарадњи са Универзитетом у Рочестеру.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 05. апр 2019, 11:15) - anonymous [нерегистровани]

Blokiranje reklama?

Nikada neće biti moguće blokirati ništa od čega neko zgrće tolike pare. Nikad. To je kao da ukinete privatne zatvore u Americi. Ako i naprave naočare koja će da blokiraju oglase i reklame, korumpirane kapitalističke vlasti će odmah ili uvesti porez od milion posto na takav proizvod ili će potpuno da ga zabrane, dovedu proizcođača do bankroa, a onda ga kupe i pokupe patente. I možda nađu neku drugu primenu, sa velikom zaradom.