Швајцарци направили први синтетички геном живог организма

Помоћу рачунара, швајцарски научници створили су први на свету синтетички геном живог организма. Између осталог, нова технологија најављује бројне примене и у медицини.

Истраживачи Федералног технолошког института у Цириху створили су синтетички организам на темељу генома природне слатководне и потпуно безопасне бактерије Цаулобацтер цресцентус. Њен геном садржи 4.000 гена од којих је само око 680 кључно за опстанак врсте у лабораторији.

„Овај алгоритам преписује слова ДНК из природног генома у потпуно нову секвенцу која је, из хемијске перспективе, врло једноставна за производњу“, каже Бит Кристен, професор Федералног технолошког института у Цириху.

Сам геном још није у потпуности функционалан, али се врло брзо очекују усавршавање алгоритма. Следећи корак је потпуно репродукована вештачка ћелија.

„За биотехнологију постоји огроман потенцијал. Темељи се на технологији стварања нових генома који су дизајнирани за специфичне сврхе. На пример, производња витамина, нових терапија, лекова, геномских вакцина, као и апликација за персонализоване лекове“, објаснио је Матијас Кристен са циришког института.

Захваљујући овој технологији, у скорој будућности правиће се вештачки организми. Сада је, кажу научници, право време за расправу о будућем потенцијалу нове технологије, али и доношење законских регулатива о употреби.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 07. апр 2019, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

zivo - nezivo

ovaj "zivi" organizam je ziv, ali jos uvek "nema funkciju zivota"?? Hahahhaha ili je ziv ili mrtav... najobicnija Laz... iz nezivog ne moze nastati zivot, al ajde, naucnici opravdali plate

(недеља, 07. апр 2019, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

A

A Kineza oce da utepaju za to isti