Француска је прва земља која је забранила храпаве имплантате

Француска забрањује врсту имплантата за дојке за коју се сумња да узрокују ретку врсту рака

Према француској Националној агенцији за здравствене производе, забрана неколико модела имплантата за дојке за које се сумња да могу да изазову канцер, мера је предострожности.

Агенција је од 2011. године приметила значајно повећање случајева анапластичног крупноћелијског лимфома повезаних са имплантатима груди, а сви случајеви односе се на жене чији имплантати имају крупну текстуру.

„Постоји разлика између микро-текстурне и макро-текстурне протезе. Абразивнија, доноси здравствени проблем, изазива хроничну иритацију која ће евентуално узроковати рак“, истакао је професор др Лорен Лантијери, пласични хирург, болнице у Паризу.

Одлука се односи на мање од 30 одсто свих производа ове врсте који се продају у Француској.

Неки стручњаци, међутим, саветују лекарима да не одстрањују одмах уметке својим пацијенткињама, већ да редовно прате све симптоме.

„Морамо да надгледамо ситуацију. Да будемо близу наших пацијенткиња, и видимо шта је разумно и неопходно“, рекао је доктор Жакиз Сабој, председник Француског друштва за пластичну хирургију.

Неколико жена које носе овај тип имплантата поднело је жалбе у Паризу и Марсеју због „намерног угрожавања живота других“.

број коментара 0 Пошаљи коментар