Може ли јабука растерати докторе?

Једна јабука на дан тера доктора из куће ван. Још док смо били деца, то су нам говориле баке. Да ли има истине у овој изреци?

Било да је сирова, кувана, печена, црвена, зелена или жута, јабука је, тврде нутриционисти, прави чувар здравља. Зашто? Зато што се у само једној јабуци налазе бројни витамини и минерали, а они утичу позитивно на наше срце, крвне судове, плућа, мозак...

„Јабука је богата и споља и изнутра с обзиром на то да она у свом саставу садржи највише воде и витамина Ц, А и Е. Кора је јако драгоцена с обзиром на то да обилује пектинима, који убрзавају наш метаболизам и перисталтику“, објашњава нутриционисткиња Ана Тодоровић.

За почетак, јабука чува наше срце и крвне судове.

„Јабука садржи доста растворљивих дијетних влакана, који у нашим цревима праве један гел, који упија вишак масноће из хране и самим тим се то рефлектује на снижење нивоа холестерола у нашој крви, што је протективно за срце и крвне судове“, истакла је нутриционисткиња Јована Срејић Ферлуга.

Ово воће храни наш мозак и стабилизује цревну флору. Јабуке раде као пребиотици, каже Срејић Ферлуга, а то значи да хране наше пробиотске бактерије да би се оне несметано размножавале и користиле нам током варења.

„Због присуства дијетеских влакана, у значајној мери подстиче метаболизам и цревну перисталтику, а самим тим и пражњење и детоксикацију. Она је значајна и за чишћење јетре, која је најзначајнија за чишћење организма“, наводи Тодоровићева.

Има мало калорија, а пуно витамина. Зато се јабука саветује свима који чувају витак струк. Али не само струк.

„Корисне су у превенцији дијабетеса типа 2, јер полифеноли из јабука делују протективно на ћелије панкреаса. Кора јабуке садржи квартцетин, који јача наш имуни систем и нека истраживања показују да може да помогне у случају алергија и астме“, објашњава Јована Срејић Ферлуга

Када све ово знамо, када и како да једемо јабуку? Препорука је да се јабука једе након главних оброка, за ужине, прецизира Тодоровићева.

„Уколико успемо да набавимо непрскане или органске, онда ћемо само да их благо оперемо. У случају стандардних, скинућемо кору специјалним љуштачем, јер се велика концентрација витамина налази испод коре, а средишњи део ћемо извадити“, саветује Јована Срејић Ферлуга.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 09. апр 2019, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

Dzo

Pa ti jedi krompir

(уторак, 09. апр 2019, 13:44) - anonymous [нерегистровани]

Jabuka

One apple a day and you die anyway :(

(уторак, 09. апр 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

jabuka

Znao sam coveka koji je jeo jabuke svakog dana,a na kraju je umro od raka.Sve to stoji da je jabuka zdrava,ali ni voda niti bilo koji recept za pranje jabuke,ne moze da opere ono sa cime je prskana.

(уторак, 09. апр 2019, 11:33) - PIROCANAC [нерегистровани]

Pesticidi u vocu

Svo voce je zdravo ali nazalost puno je otrova.