После супербактерија стигле и опасне супергљивице

Лекари Универзитетског медицинског центра у округу Насо у Њујорку упозоравају на нову опасност – супергљивице отпорне на лекове. Већ су заразиле стотине људи у Сједињеним Америчким Државама.

Гљивица кандида аурис (Candida Auris) убија од 20 до 50 одсто оболелих. Најчешће се шири унутар здравствених установа. Недавна епидемија највише је погодила Њујорк и Њу Џерзи.

„Свако ко је забринут због грознице, језе, презнојавања, инфекције рана, било чега сличног, требало би да потражи лекарску помоћ што је пре могуће. Требало би да обавести свог лекара о симптомима, евентуалној употреби антибиотика и путовањима“, упозорила је др Џенис Верли, инфектолог Универзитетског медицинског центра у Њујорку.

Инфекција се може проширити на крв, срце или мозак у тешким случајевима.

„Кандида аурис један је од неколико организама отпорних на бројне лекове. До сада смо видели неколико бактерија резистентних на лекове. Сада је реч о гљивичној инфекцији. Сви ови организми су забрињавајући, јер ограничавају могућности лечења. Посебно су угрожене хоспитализоване особе са инфекцијама које имају и друге болести као што су дијабетес, имуносупресија, малигна обољења...“, објаснила је др Верли.

При том, ову врсту гљивица тешко је дијагностиковати јер личе на друге сојеве кандиде. Још их је теже лечити јер су отпорне на уобичајене антифунгалне лекове.

број коментара 0 Пошаљи коментар