Одговор на епидемију малих богиња – обавезна вакцинација

У свету не престаје борба против малих богиња и последица несмотреног избегавања да се деца вакцинишу на време.

Као одговор на епидемију малих богиња, градоначелник Њујорка Бил де Блазио прогласио је у деловима Бруклина обавезну ММР вакцинацију за становништво које живи у угроженим подручјима или ће се суочити са казнама од хиљаду долара.

„Имамо ситуацију због које су деца у опасности. Морамо да је схватимо озбиљно“, инсистирао је де Блазио.

Највећа епидемија малих богиња у граду од 1991. године углавном је ограничена на ортодоксну јеврејску заједницу у Вилиамсбургу, делу Бруклина са 285 потврђених случајева од октобра, у односу на само два пријављена случаја у 2017. години. Међу оболелима, само 39 нису деца. Хоспитализована је 21 особа, а петоро је примљено на интензивну негу.

Ово је први пут да је Њујорк прогласио обавезну вакцинацију у новијој историји. До сада, већ су донете мере којима се налаже да заражена деца и тинејџери не могу да бораве на јавним местима, или да похађају наставу у школама.

Богиње су изазвале узбуну и у Клагенфурту, главном граду аустријске покрајине Корушка. На више сати обустављен је градски аутобуски саобраћај, јер је један возач јавног саобраћаја оболео од богиња. Проверавао се статус вакцинације свих возача и сви аутобуси дезинфиковали.

До 3. априла у Аустрији је забележено већ 60 оболелих од богиња, док је целе прошле године регистровано укупно 77 случајева.

број коментара 0 Пошаљи коментар