Срце кô у зеца! Одштампано прво три-де срце са крвним жилама

Истраживачи са Универзитета у Тел Авиву произвели су срце величине зечјег, и сматрају да ће такав „велики медицински пробој“ унапредити могућности за трансплантацију.

Новинарима је у Тел Авиву приказан три-де отисак срца величине трешње, уроњен у течност.

„Ово је први пут да је неко успео да направи и одштампа читаво срце препуно ћелија, крвних судова, комора и комора“, рекао је Тал Двир, који је водио пројекат.

„Људи су успевали и раније да штампају структуру срца али не са ћелијама или крвним судовима“, рекао је Двир.

Међутим, научници наводе да је пред њима још много изазова пре него што се почне са конкретним трансплантацијама срца.

Пред истраживачима је сада наредни задатак – да омогуће да овако штампана срца почну „да се понашају“ као права.

Ћелије најновијег штампаног срца тренутно су у стању да се контрахују, али још увек немају могућност пумпања. Најпре ће се радити трансплантације на животињама.

„Можда ће за десет година штампачи органа бити присутни у најбољим болницама широм света, и ове процедуре ће се спроводити рутински“, каже Двир и додаје да ће се ипак кренути најпре са органима који су јеноставнији од срца.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти на свету, према подацима Светске здравствене организације, а трансплантације су тренутно једина опција доступна пацијентима. Ту је и проблем одбацивања органа после трансплантације, што истраживачи желе да превазиђу.

Изазови који остају научницима укључују и стварање срца људске величине али и штампање малих крвних судова, јер су актуелни три-де штампачи ограничени величином резолуције.

број коментара 0 Пошаљи коментар