На порођају женама не треба муж, већ дула

Заједно са обичајем да неке мајке желе да своју децу роде код куће, на значају добијају и дуле - жене које им у томе помажу, иако нису медицинско особље.

Дуле нису бабице нити припадају медицинском особљу. Међутим, све више трудница жели их поред себе током девет месеци, а потом и на самом порођају. Оне су ту да едукују, објасне женама шта значи и како изгледа порођај, оснаже их и спреме за један од најемотивнијих догађаја у њиховом животу.

„У том тренутку жени треба подршка. Жени треба неко ко ће да је ухвати за руку. Ко ће да јој каже да је храбра. Ко ће да јој каже да она то може. Просто је подржи у свему што тај порођај доноси“, објашњава дула, Гордана Петровић.

Лепа прича, миран глас, додир или чак и масажа значе свакој породиљи. Питања је много, а свака жена их има, као и недоумица и страхова који су присутни током трудноће.

„Нека жена се плаши можда, лекара, болнице. Нека жена се плаши интервенција. Нека жена се плаши тога да остане сама у болници у току порођаја. Плаши се за бебу. Ми смо ту да све те женине страхове рашчистимо, да их спустимо на неко реално место и да се оне више не плаше, да прихвате то и да реше тај свој проблем или страх, додаје Гордана.

Светска недеља дула обележава се последње недеље марта. Гордана Петровић једна је од петнаестак обучених дула које раде у Србији. Ове жене су ту за будуће маме, у свакој ситуацији, било да је порођај у болници, у води или код куће.

број коментара 0 Пошаљи коментар