Танго, пас и петуније – за дуг и здрав живот

Бројни су здравствени савети који се углавном односе на балансирану исхрану, избегавање дувана и редовне превентивне прегледе. Ипак, постоје додатне препоруке које у обзир узимају неке друге факторе који ће нам помоћи да дуже и здравије живимо.

Стручњаци саветују да је пожељно да будете вредни и савесни. Такви људи у просеку живе две до три године дуже од оних који то нису, наводе истраживачи програма "The Longevity Project".

Волонтирајте, јер људи који помажу другима из несебичних, односно, правих хуманих побуда, живе дуже. Ово правило се не односи на оне који помажу „под морањем“.

Мушкарцима се, за дуг живот, саветује – брак. Према резултатима истраживања које је изнео "The Longevity Projecт", мушкарци који су у браку, вероватно ће живети више од 70 година. С друге стране, мање од трећине разведених мушкараца достигло то доба.

Када је реч о женама, за њих ово правило не важи, јер су истраживања утврдила да њихов брачни статус незнатно утиче на дужину живота.

Још један од рецепата за дужи живот односи се на то да се потрудите да, генерално, мање бринете. Студија са Универзитета у Тексасу показала је да су људи са позитивним ставом имали јачи имунитет.

На основу података прикупљених током посматрања 68.000 одраслих особа у периоду од десет година, једна студија је утврдила депресија и анксиозност могу бити фактори ризика за прерану смрт. Зато се за помоћ обратите стручњацима, и тражите повод за срећу и у ситницама.

Певање, игра, смех...

Истраживачи у Шведској су открили да певање позитивно утиче на здравље срца.

У току су комплексна истраживања о утицају певања на здравље, које спроводе истраживачи на Универзитету у Калифорнији.

Основни задатак студија односи се на утврђивања начина, на које певање може резултирати дужим животом.

Познато је да физичка активност драстично смањује ризик од добијања Алцхајмерове болести.

Једна студија је открила да често плесање смањује ризик од развоја деменције за чак 76 одсто!

Дакле, заплешите – танго, валцер, сами или у друштву – здраво је!

Осим певања и играња, за здрав живот, саветује се и више смеха.

Смејте се кад год имате прилику! Смејање шири крвне судове за 22 одсто.

Такође, са сваким осмехом, повећавате укупан проток крви и снижавате крвни притисак.

Зелено је здраво!

Све више се „човеку модерног доба“ препоручује повратак природи, па је с тим у вези и савет да, кад код вам се пружи прилика, дан проведете у шуми, или бар неколико сати. Удисањем фитоцида, активних супстанци које ослобађају биљке, снизићете крвни притисак и стрес, и ојачати имунитет.

Од помоћи су и радови у башти (хортикултурална терапија). Све већи број студија открива да бављење баштованством позитивно утиче на ментално и физичко здравље. Право је време да макар на тераси засадите сопствене мушкатле или петуније.

Уз гајење биљака, неизбежан је и кућни љубимац. Истраживања су показала да људи који имају кућног љубимца, имају нижи крвни притисак и да се мање су склони хипертензији.

број коментара 0 Пошаљи коментар