Цигарете однеле више живота од светских ратова

Последњег дана маја обележава се светски дан без дуванског дима. Ипак, мало је оних који бар на дан успеју да избегну дувански дим, било да су пушачи или непушачи. Нарочито у Србији где још увек законом није потпуно забрањено пушење на јавним местима. Kолико су због тога на удару непушачи?

Цигарета због човека изгори, али његова жртва је већа. Он због ње умре. Некима ће звучити преувеличано, али само у двадесетом веку од последица пушења умрло је више људи него што је страдало у Првом и Другом светском рату.

„То је нешто јаче од мене, можда мислимо да када смо под стресом да нам буде лакше када запалимо“, каже једна суграђанка која је активни пушач деценијама.

Са друге стране једна госпођа која је непушач, тврди да се не љути на пушаче, већ их жали јер су зависни. А они који се љуте, имају и на кога, с обзиром на то да у Србији пуши трећина популације. Болести које вребају пушаче, нису поштеђени ни непушачи, а најугроженија су деца, труднице и старије особе.

„Јако је добро познато да изложеност дуванском диму такође повећава ризик за настанак врло тешких и често фаталних болести. Ту се пре свега мисли на срчана обољења, инфаркт миокарда и на мождани удар, где је ризик уколико сте изложени дуванском диму да се то добије негде до 30 одсто. Слично је и са раком плућа, тако да нема сумње да пасивно пушење доводи до обољења“, истиче докторка Срмена Крстев, председница Републичке стручне комисије за контролу дувана.

У Србији је од 2010. године забрањено пушење у радном простору, али се показало да то није довољно, јер држава и даље троши огромна средства на лечење малигних болести проузрокованих пушењем. Зато се у Министартсву здравља надају да ће до краја године бити заокружен процес припреме Закона о потпуној забрани пушења на јавним местима.

„У том правцу ми желимо да повратимо дувански динар, да се од сваке пакле цигарета издваја дувански динар који ћемо ми усмерити за лечење наших малигних пацијената, јер данас је савремена онколошка терапија изузетно скупа, а увођење нових иновативних лекова јесте скраћење лечења таквих пацијената“, објашњава државни секретар у Министарству здравља доктор Берислав Векић.

Према рачуници ресорног министарства на лечење се издваја приближан износ новца као онај који се слије у државни буџет од акциза на дуван, што је прошле године било око 100 милијарди динара. Рачунају и угоститељи, којима је, по правилу, увек попуњенија пушачка зона. Закон им не би ишао на руку и зато предлажу друга решења.

„Италија има доста модеран и практичан закон, где пушење није забрањено, али су изузетно високи стандарди у погледу технике и технологије, када су у питању угоститељски објекти. Конкретно ради се о вентилацији и квалитетним уређајима који извлаче дим и тако не штете“, предлаже Георги Генов, председник Удружења хотелијера и ресторатера Србије.

Можда се не би осећали, али честица из дима се тако лако не би решили. А оне нису безопасне, упозоравају лекари.

„Ту имамо највише предрасуда када је у питању тај трећи дим и врло смо некритични према њему. То је уствари онај апсорбовани дим, дим у затвореном простору који се упије у одећу, намештај. Након неког времена он испарава, претвара се у прах и таложи се, а тада су најугроженија деца, јер се најчешће играју на поду“, тврди доктор Ика Пешић са Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије.

Предрасуда је такође и да сте употребом електронских цигарета мање опасни за околину. Иако имају мање хемикалија од конвенционалних, оне могу довести до сличних компликација.

Пушење убија, а то може да прочита сваки пушач када посегне за цигаретом. Оно чега су мање свесни јесте да док они пуше страдају и непушачи. Онај ко пуши удахне трећину дуванског дима, док две трећине удишу присутни у просторији. Према подацима Светске здравствене организације годишње од последица пушења умре седам милиона људи, од чега 890 хиљада чине пасивни пушачи.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мај 2019, 06:36) - anonymous [нерегистровани]

Дпонесите закон БРЕ

Забранити у свим ресторанима и на јавним местима. Пушачима дозволити испред да пуше и решен проблем. Тако је било и овде у Немачкој пре 10 година. Ресторани промет затвориће куку леле. Донет закон они изађу попуше врате се а ја уживам у храни. У Београду нисам нашао ресторан где је то могуће. Молим препоруке бићу гост у ресторанима у којима се не пуши. Пушачи имају право да пуше а ја немам право на чист ваздух.
Решите БРЕ то једном и још нешто у неким аутобусима се у Србији још увек пуши као у средњем веку. Хвала на простору.

(субота, 25. мај 2019, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Protiv

Nisam protiv pusaca ali jesam protiv da neko truje ljude koji ne trose cigare..dakle, na javnim mestima bih uveo drakonske kazne za pusace..izadji brt napolje pa pusi koliko zelis..

(субота, 25. мај 2019, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Odneti zivoti pusaca

Barem su godinama uzivali.

(субота, 25. мај 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Bacio sam cigarete

Nakon 30 godina. Pusio sam jednu do dvije kutije dnevno. Pomogle su mi tablete Champix. Za 3 mjeseca nisam nazalost uspio prekinuti skroz kako je predvidjeno sa tim tabletama nego samo smanjiti na 5 dnevno. Onda sam presao na el. cigaretu bez nikotina i od tada ni jednu nisam zapalio vec 7 mjeseci.
A i ove elektronske koristim sve manje i manje. Najcesce kada popijem malo. Zadovoljan sam jer sam uspio tesko uz pomoc i tableta i el cigareta ostaviti cigarete. I dalje ih sanjam...

(субота, 25. мај 2019, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Демонизовати цигарете

Дувански отров потпуно искоријенити из свих јавних установа + забрана до 5 метара од јавне установе.

Овдје у Републици Српској смрад дувана се осјети скоро у свим јавним установама. Ни школе ни болнице нису поштеђене. Срамота!

(субота, 25. мај 2019, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

neverujem

Pa kad traju mnogo duze od svetskih ratova. Tiha voda breg roni, statistika cini cuda... i vesti.

(субота, 25. мај 2019, 14:48) - Boris Prestravljeni [нерегистровани]

Ćuj, restoranu

Znaci otac i djed su Vam bili necivilizacijske, neuvidjavne prostacine koje su pusile i u autobusu, vozu, stanici, kinu, avionu, cekaonici, stanu, ulicom, vlastitom autu....

(субота, 25. мај 2019, 14:42) - Саша [нерегистровани]

Вакцине и дуван

Али зато кркај казне и претње отимањз деце ко се не вакцинише. Али и једно и други имају нешто заједничко а то је лова тј добит.

(субота, 25. мај 2019, 13:25) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Hitno

zabraniti pusenje da bismo umanjili posledice bombardovanja Kosova osiromasenim uranijumom. Kod nas se pusi cak i u restoranima. Necivilizacijski, neuvidjavno i prostacki.

(субота, 25. мај 2019, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Odnele su i pare

900 evra godišnje moja žena spali kupujući one tanke cigarete u šarenom pakovanju.