Проја укусна, здрава и међу 50 најбољих хлебова планете

Знамо да са подварком и сармом најбоље иде проја. Право из рерне служи се и као предјело, уз кајмак и чварке. Српска проја нашла се међу 50 најбољих хлебова на планети. Ту листу недавно је објавио Си-Ен-Ен. Уз нашу проју су мекике из Бангладеша, кинеска пита са корицама од сусама и сира, хрскави француски багет, за који председник Макрон каже да треба да добије Унесков статус. То се исто може тражити и за нашу проју.

Свака домаћица са ових простора има свој рецепт, јер се данас проја не прави само од кукурузног брашна. Додајемо јаја, сир, јогурт, правимо је од белог кукурузног брашна, али и од жутог, паленте, која се у одређеној размери меша са пшеничним брашном.

Међутим, ово јело није само укусно, већ и здраво. 

„Проја је стварно краљица укуса. Стандардна проја би се правила само од кукурузног брашна, соли и воде, али ове проје модерне су са чварцима, па са шунком, сиром... То је читава лепеза укуса“, каже технолог Ана Марковић. 

Према њеним речима, сва брашна, то јест оно што се припреми од њих је високоенергетска храна.

„Кукурузно брашно не садржи глутен, те може бити погодно за исхрану оних посебних група потрошача који су осетљиви на глутен и због тога им је изричито забрањен. Поред тога, кукурузно брашно има нешто већи садржај масти, а у њима су витамини А, Д и Е, тако да има мало појачане нутритивне вредности“, истакла је Марковићева и скренула пажњу на висок садржај влакана која су добра за дигестивни тракт.

Гошћа Јутарњег програма РТС-а наводи да се за бело брашно користе беле сорте кукуруза, а да нутритивно нема разлика.

Уврежено мишљење је да је брашно добијено у воденици боље.

„Код традиционалних начина млевења степен прераде је мањи па се све сачува из зрна. Тако се и у воденици сачува клица кукуруза која је богата витаминима и минералима који доспеју у брашно. Такав производ је нестабилан и лако ужегне, али је далеко нутритивно вреднији него обично брашно“, објаснила је Марковићева.

Квалитет хране у Србији је, наводи Марковићева, далеко виши од хране у региону.

„Пратимо све трендове, и европске и светске. Навике наших потрошача су другачије и ми морамо да их пратимо“, указује Марковићева и истиче да је пре доступност информација него помодарство условило окретање потрошача ка различитим здравим врстама хлеба и других намирница.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 23. окт 2019, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

Najolji ocenjivaci proje

Oni iz Bolivije i Perua.

(среда, 23. окт 2019, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Hm

A ja mislio proja porijeklom iz Italije s obzirom da se tamo uveliko pravi kukuruzni hljeb i sve od kukuruznog brasna, usput je rijec palenta talijanskog porijekla.

(среда, 23. окт 2019, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

re: STA JE STA?

Kaladont je marka zubne paste, pa ipak mnogi svaku zubnu pastu zovu kaladont. Zilet je marka nozica za brijanje pa ipak mnogi svaki nozic za brijanje zovu zilet. E tako je i sa rernom, za mnoge je rerna pec ili pecnica.

(среда, 23. окт 2019, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Ukusna i zdrava?

Kao i sa drugim hlebovima i sa većinom proizvoda na današnjem srpskom tržištu, to možda važi ako je praviš sam kod kuće. Ono što može da se kupi po raznim pekarama nije za jelo. Kao i sa većinom drugih prehrambenih proizvoda i namirnica. Za koju godinu, svi ćemo da gajimo povrće na terasama i u garažama, kakva crna droga.

(среда, 23. окт 2019, 17:02) - DrMr [нерегистровани]

Beli kukuruz

Proja od brasna belog kukuruza je zakon,jos kada se samelje kukuruz u vodenici potocari.Zuti kukuruz ima drugi ukus.Peru je bogati sa sortama kukuruza,ima vise od 50 raznih sorti,beo,braon,zut,crn....itd.

(среда, 23. окт 2019, 16:46) - Ulmer [нерегистровани]

@Ukusno

U nemackoj ima 3200 sorta hleba,sta mislis koliko ga ima na celom Svetu,ako je proja na 50-tom mestu, to je vise nego odlicno.

(среда, 23. окт 2019, 16:06) - Viking [нерегистровани]

Proja

... za ove sto se podsmevaju. Zivim u Norveskoj 22 godine. Svega ima, ali nije domace, Hleb da biras koji hoces, pojedes, nakon 3 - 4 casa ponovo gladan. Procitajte malo o emulgatorima. Totalno nezdravo. U tome i jeste fora. Da se kupuje sto vise. A ko zaradjuje.?. Razmislite. Vekna domaceg hleba prosecenog na pola,, svinjska mast, odozgo malo soli, crvene paprike, crveni luk ili domaci paradaiz (ne G - mål) i sitt ceo dan, zdrav ko dren.. Nakon 22 godine u Srbiji. Sve domace...

(среда, 23. окт 2019, 15:44) - anonymousTO3A [нерегистровани]

STA JE STA?

Koliko sam ja upoznat sa 3 godine skolovanjau u kuvarstvu, PEC je deo kojem pecemo, a
RERNA su vratanca koja zatvaraju pec I drzze teperaturu u istoj...red je da svi nauce ovo!

(среда, 23. окт 2019, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

бери бери

По цену да добијем бери бери, ја сваког јутра поједем две пројице и чашу киселог млека. Њам!!!

(среда, 23. окт 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Ukusno

Pa dobro, koliko ima hleba pa je prija među 50 najboljih!? Haha