Србија прва у Европи по смртности због загађења животне средине

Према истраживању Глобалног савеза за здравље и загађење, Србија је прва у Европи и девета у свету по смртности услед различитих видова загађења, пре свега због загађености ваздуха. У свету, од последица загађења годишње умре 8,3 милиона људи.

Услед различитих видова загађења животне средине, у Србији годишње прерано умре 12.000 становника. То нашу земљу ставља на прво место у Европи, али и као једину европску државу, међу првих десет у свету. Од последица загађења ваздуха, и на отвореном и у затвореном простору, умре 6.000 људи, показује студија Светске здравствене организације.

„Могу бити болести дисајних путева, може бити повећан и број случајева инфаркта и број шлогова. То што је битно за људе да знају, треба нешто предузети на подручју заштите животне средине и то мислим да је кључна порука тих различитих анализа“, наглашава др Маријан Ивануш, директор Светске здравствене организације у Србији.

У последњем годишњем извештају наше Агенције за заштиту животне средине, сви велики градови су имали загађен ваздух, а узроци су саобраћај, ложишта, индустрија, термоелектране.

„Пронашли смо да је Београд под повећаним канцерогеним ризиком због присуства арсена из тог лигнита који нам ваздухом стиже из Термоелектране у Обреновцу. У урбаним зонама имамо већи утицај саобраћаја, док у субурбаној зони имамо већи утицај, нарочито у јесен, спаљивања биљних остатака са њива“, наводи др Драгана Ђорђевић, руководилац Центра изврсности за хемију и инжењеринг животне средине ИХТМ Универзитета у Београду.

Хиљаду људи годишње умре услед загађења на свом радном месту. Од тровања оловом 1.300 људи.

„Проблем је нагомилан годинама, могу се предузети мере, видели смо да је Пекинг за шест година преполовио концентрацију малих, најмањих честица које су и најштетније“, напомиње примаријус др Елизабет Пауновић, консултант УН за здравље и животну средину.

У земљама које највише брину о животној средини и имају најчистији ваздух и смртност је најмања. Годишње услед загађења умре мање од 50 људи на Исланду, у Израелу, Финској, Ирској, Шведској, Норвешкој.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јан 2020, 10:16) - Драагооољуб [нерегистровани]

Нај загађенија

Најзагађенија је Србија, која је засута бомбама са нуклеарним отпадом, а онда су ту и земље које је окружују. Расуло се то на све стране унаоколо! Босна и Херцеговина, Хрватска, Мађарска, Румунија, Бугарска, Грчка! Углавном земље Балкана!

(понедељак, 20. јан 2020, 09:44) - Драагооољуб [нерегистровани]

Међу првих 10 у Европи

Да ли сте приметили које земље су на списку најзагађенијих у Европи? Ево редом: Србија, Грузија, Бугарска, Украина, Босна и Херцеговина, Јерменија, Хрватска, Румунија, Мађарска, Грчка! Све су земље Источног блока Еврипе, Претежно православне! И Још једна ствар! Од када су Грузија и Јерменија државе Евтопе??

(понедељак, 20. јан 2020, 09:22) - Драагооољуб [нерегистровани]

Загађење

Где има најмање загађење? Па тамо где има најмање људи по квадратном километру! Окружени морем, јаки ветрови. И дошли смо до тога због чега се цела ова прича подигла - Термоелектране! Сад ће да нам објасне како су оне штетне за нас (а ми глупи, па незнамо) па ће да нам их затворе и увале њихове Нуклеарне електране као Еколошке! Није ова прича од једном за бадава!! Мало им је што су нас "солили" нуклеарним отпадом, сада би и Нуклеарка да нам увале!

(понедељак, 20. јан 2020, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

Реалност

Не раде фабрике а раде кафане и кафићи пуни дима о томе нико не води рачуна а то су највећи загађивачи народа и омладине.

(понедељак, 20. јан 2020, 07:05) - anonymous [нерегистровани]

Која глупист

Па ово је специјални рат против Србије...
Ниједна фабрика од 2000 не ради која је имала димњаке и испуштала дим....
Сви највећи произвођачи са димњацимс не раде и то баш у већим градовима, скоро ниједна фирма.
Ово је убеђивање ....маскирање нових намера ,уцена и лоших одлука ради бриселске бирократије.