Научници открили „имунотерминатора“ за ћелије рака

Т-ћелије у људском телу имају посебне рецепторе који им помажу да открију уљезе на хемијском нивоу. Оно што је посебно код новооткривеног типа ћелија јесте што су у стању да открију велики број типова канцера, укључујући рак плућа, коже, дебелог црева, дојке, костију, простате, јајника, бубрега, желуца и леукемију.

Британски стручњаци, чије је истраживање објављено у часопису Nature Immunology, кажу да су за сада сва испитивања рађена у лабораторијским условима и да још нису тестирана на пацијентима, преноси Би-Би-Си.

Ипак, они истичу да постоји огроман потенцијал у новој методи.

Људски имуни систем је природни одбрамбени механизам тела против свих могућих нападача, било да су бактерије, вируси или ћелије рака.

Научници су због тога тражили „неконвенционалне“ и претходно неистражене начине на које се имуни систем бори против тумора.

Оно што су открили јесте специфичну Т-ћелију у људској крви. Т-ћелије су лимфоцити који имају централну улогу у људском имунитету. Оне могу да „скенирају“ тело ради процењивања да ли негде постоји претња које се треба решити.

Имуно супероружје 

Посебност новооткривене Т-ћелије јесте то што је у стању да напада веома широк спектар канцера.

„Постоји шанса да помоћу овога можемо да лечимо било којег пацијента. Нико није веровао да ће овако нешто бити могуће“, истиче професор Ендру Сувел за Би-Би-Си.

Т-ћелије у људском телу имају посебне рецепторе који им помажу да открију уљезе на хемијском нивоу. Оно што је посебно код новооткривеног типа ћелија јесте што су у стању да открију велики број типова канцера, укључујући рак плућа, коже, дебелог црева, дојке, костију, простате, јајника, бубрега, желуца и леукемију.

Према Сувеловим речима, сада постоји велика шанса да се помоћу једног типа Т-ћелије уништавају ћелије различитих типова канцера.

Оно што је најважније јесте што је околно ткиво остало потпуно нетакнуто и да су убијене само ћелије рака.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 22:57) - Zoran Milovic [нерегистровани]

U pravu

je ovaj gospodin koji kaze da smo ovo sad videli I procitali I nikad vise

(уторак, 21. јан 2020, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

Nije prvi put i je terija zavere, već tužna istina!

Sada će po običaju negde ispod zita da se pojavi predstavnik velike farmaceutske korporacije, prozvodjaca skupih citostatika, otkupi pronalazak, i da ga stavi van kontrole sveta. A mi smo sada ovo procitali, čuli i nikada vise!

(уторак, 21. јан 2020, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Dobro i

Kako se aktiviraju te celije, ocigledno ih treba nekako aktivirati jer da su aktivirane ljudi ne bi oboljevali. Sutra ce se pojaviti vakcina na trzistu koja ce kstati stotine hiljada dolara pa ko moze da plati zivece ko ne nek zakaze popa

(уторак, 21. јан 2020, 17:58) - Паметњаковић [нерегистровани]

Битно је.

Наравно да је битно да те ћелије не дирају здраве ћелије, јер би у супротном имали још једну међу стотину постојећих аутоимуних болести, можда чак и најгору могућу.

(уторак, 21. јан 2020, 17:18) - Goran [нерегистровани]

nadajmo se

Nadajmo se da ce sada barem ova metoda da se brzo proba na pacijentima i da nece i on a nestati u dalekom secanju svih nas kao na primer metoda ubijanja celija raka virusima.