Рускиња која зна све тајне српских манастира

Вотку је заменила шљивовицом, руску салату – српском. Једна Рускиња зна да савије сарму и направи козји сир. Светлана Стојановић одлучила је да се из руске престонице пресели у ресавски крај. Уз све то, ова необична Московљанка зна и најневероватније чињенице о српским манастирима и црквама. Већ две године ради као кустос у Парку минијатура у Деспотовцу.

Раваница, Дечани, Жича – 17 пута мањи од природне величине. Налазе се у Парку минијатура у Деспотовцу. Необичније од ових манастира је једино то што причу о њима казује једна Рускиња.

„Била сам пре 12 година на мору у Црној Гори и мени се свидео српски језик и почела сам да га учим, узимала сам приватне часове. Нашла сам наставницу српског језика са којом сам почела да учим српски језик и због најбоље комуникације и знања био ми је потребан неко са ким бих могла да комуницирам и преко интернета. И тако сам упознала свог будућег мужа“, објашњава Светлана Стојановић како је стигла у Србију.

Одлука да остави посао полицијског инспектора у Москви и пресели се у Србију, многе је изненадила.

„Тата је баш био изненађен. Попио је мало вотке и каже ми: 'Па, како си то одлучила, да ли је то могуће?' Ја кажем: 'Могуће је, живот је чудо!' И решила сам и отишла сам из Москве на село српско, и ето... живим овде са фамилијом у ресавском крају у селу Двориште“, препричава Светлана.

Србија ју је, каже, одушевила. Први пут је пробала кајмак и шљивовицу, скијала на Златибору и срела човека за чије је име једино чула у Русији.

„Али, муж је имао жељу велику да ме упозна са Кустурицом јер је он стварно познати човек и у Србији и у Русији, многи га знају. Дошао је за наш сто, ми смо мало попричали и сликали смо се. Мени је баш било лепо, а Кустурица је на мене оставио велики утисак“, каже ова Московљанка.

У ресавском крају живи већ осам година. У потрази за послом наишла је на некадашњег рудара Миленка који је са породицом основао Парк минијатура. Српске манастире почела је истражује много раније.

„Неколико пута сам била у Кремљу. Тамо има неки архангелски сабор, и кад сам ушла и погледала фреске, са нашим руским краљевима и царевима видела сам да имају две фреске. На једној је цар Лазар, а на другој је Свети Сава са својим оцем Стефаном Немањом. И то ми је било чудно и занимљиво зашто се фреске српских светаца налазе у нашем руском манастиру“, каже Светлана.

Посетиоце често заинтересује како је Рускиња постала српски кустос. Али баћушке у Деспотовцу чека још једно изненађење.

На 30 ари, у Парку минијатура налази се 27 српских цркава и манастира и само једна руска црква. То је црква Васкрсења Христовог из 17. века и налази се у близини Москве.

Све макете су рађене по оригиналним плановима, а Грачаница је прављена чак осам месеци. Зна Светлана и многе занимљивости и о српским светињама.

„Једна занимљива прича односи се, на пример, на манастир Хиландар на Светој гори. Он има највећу територију преко 3.000 хектара, е, онда ја посетиоцима испричам зашто баш српски манастир. Има на Светој гори више од 20 манастира, ал зашто баш он има највећу територију. Или знамо на пример за Белог анђела, али не знају многи за Плавог анђела, он се налази у цркви Светог Ахилија у Ариљу и мења своју боју у зависности од времена“, препричава нам кустос само неке од занимљивости.

Али, Светлана није обичан кустос. Она оживљава и српску традицију. Обожава српску ношњу, израђује сувенире и иконе. Ни српска кухиња јој није страна – зна да савије сарму и направи козји сир.

У Москву одлази једном у две године. Каже да је њен дом сада у Србији. Док слуша Ђулета „Ван Гога“ машта да посети све косовске манастире.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 13. окт 2017, 09:28)
ЗАПАДНА СРБИЈА [нерегистровани]

ПОТПУНО СЕ СЛАЖЕМ

Са Вашим коментаром. Говорим руски, мада нисам никакав русофил. Али, никада ми није било јасно како то не могу људи да нађу себи сродну душу овде. Траже ли они уопште, или седе и чекају. И онда дочекају да са својим браком и животом тргују. И то неки преваранти. Проблем је, мислим, што је то постало масовна појава (то са Албанкама). Уопште то не подржавам.
Зашто онда, бар, не нађоше овакве жене!? Из култура нама сродних. Мислим, ако већ траже по иностранству. Знам (из личног искуства) да би, на пример, Македонке овде листом дошле.
Ја сам се оженио баш из тог краја, Деспотовца. Диван крај, добри људи. Није њој било тако тешко да се међу њих уклопи. Иначе из западне Србије сам.
Нека нам је Бог у помоћи!

(петак, 13. окт 2017, 09:09)
anonymous [нерегистровани]

Morat cu do Rusije

Lijepa i pametna zena.

(петак, 13. окт 2017, 08:35)
Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Te "Albanke"

su u stvari Srpkinje. Pre Drugog svetskog rata u Albaniji je bilo oko tri stotine hiljada Srba a zatim su nestali. To se dogodilo i Srbima u Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Nakon Rezolucije IB u svim istocnoevropskim zemljama u kojima su uz granicu sa Jugoslavijom Srbi ziveli u nacionalno kompaktnim sredinama proglaseni su za "remetilacki faktor", raseljeni u unutrasnjost i asimilovani. O krsenju prava srske manjine Koca Popovic je govorio na GS OUN 1949. Podatak sam pronasao pre tridesetak godina u knjizo "Jugoslavija tijekom hladnog rata" stampanoj u Zagrebu. Secam se samo imena autora Zeljko prezime sam zaboravio. To je lako proveriti u Ministarstvu inostranih poslova.

(петак, 13. окт 2017, 04:19)
anonys. Kikica [нерегистровани]

Manastiri

Dopada mi se reportaza . Nije nista slucajno . Postoje sudbine . Verijem u nju . Zasto je manastiri privlace . Oni su puni tajni . Sam ulazak u njih coveka rastereti negativene energiju. Narod ih masovno posecuje . Sve vise je mladi. Kada su version praznici on da su najvise poseceni . Sumadija ih Ima puno . Treba ih obnoviti I postoje dobrotvori Koji sa prilozima novca no pomaze lepa je poruku da nasi momci treba da prose Ruskinje . Ima ih kao I njihovih lekara Koji uspesno rade . Pomaze nasim ljudima nA selu . Oni su poznati po znate po zna nju .Slucaj ove devojke nece biti usamljen I Prava stvar . Siri Nasu kulturu I Van granice nase prelepi zemlje .

(петак, 13. окт 2017, 01:26)
anonymous [нерегистровани]

Sok od zove

Sok od Zove je stara Srpska kultura, Sljiva je tek kasnije u istoriji dosla.

(четвртак, 12. окт 2017, 21:20)
D. Savic N.J. U S A [нерегистровани]

Pozdrav za Svetlanu

Sveta, Tebe I Tvim rodnym serdecnij privet iz Ameriki Procitao sam deset puta I moj komentar na sve sto si ucinila je ZDOROVO , MOLODEC UDACHI.

(четвртак, 12. окт 2017, 20:18)
Лучо Русофил [нерегистровани]

Да је среће и памети

Срби би ишли по девојку у Русију а не у Албанију.