Експерти смислили јеловник – храна која ће спасти планету

Комисија састављена од међународних експерата „открила“ је како да спаси планету, људске животе и да нахрани милијарде гладних.

Британски Гардијан пише да ће нов начин исхране отклонити опасност од еколошке катастрофе до које би дошло због раста светске популације, а повољно ће утицати на узгој стоке, климатске промене, загађење река и океана.

„Планетарно здрав начин исхране“ који су осмислили експерти, захтева пре свега драстично смањење црвеног меса у исхрани.

Експерти кажу да месо не треба у потпуности избацити из исхране, као ни млечне производе, али тврде да је неопходно да људи више користе поврће, воће, махунарке и орашасте плодове.

Према њиховим прорачунима, становништво Северне Америке, рецимо, требало би да смањи унос црвеног меса чак за 84 одсто, а да истовремено шест пута више користи у исхрани пасуљ и сочиво.

Код Европљана то изгледа овако: они би требало да једу 77 одсто мање црвеног меса, а 15 пута више орашастих плодова и махунарки.

Становници источне Азије требало би да мање једу рибу, а Африканци да смање количине скробног поврћа.

И да није реч о очувању планете, напомињу експерти, овакав ће начин исхране годишње сачувати бар 11 милиона живота, јер је спас од смрти изазване нездравом исхраном.

Стручњаци упозоравају да је садашњи начин исхране неодржив, јер води све већим здравственим проблемима и све израженијем глобалном загревању, а имајући у виду да ће до 2050. године на Земљи живети десет милијарди људи.

У том смислу, а и да би систем исхране који су осмислили имао ефекта, експерти предлажу да се посебно опорезује црвено месо, а становницима планете саветују да смање и количине рибе и пилетине у исхрани, те да што више једу махунарке, леблебије, воће и поврће и то свакодневно.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 19. јан 2019, 16:44) - Bojan [нерегистровани]

Ima mnogo većih neprijatelja

Najpre izbaciti cigarete i duvanske proizvode. A kod nas u kombinaciji sa masnom hranom i alkoholom, eto smrtne kazne. A kvalitetno meso samo po sebi, u umerenim količinama, i npr kefir, mislim da nisu štetni uopšte.

(субота, 19. јан 2019, 14:45) - Marko [нерегистровани]

Prokletstvo...

Poštovani da napišem koju riječ.. 1990 pet milijardi 1996 6 milijardi. 2010 7 milijardi... Trenutno 7.5 milijardi... Svi moraju da jedu... Većina naročito meso... Mislim da će i prije dostići broj 10. Za sve ostalo pogledajmo predavanje Miroljuba Petrovića i kupujmo zemlju i šumu.... Pozdrav Marko...

(субота, 19. јан 2019, 12:57) - GP [нерегистровани]

LAZ

Rast svetske populacije, to je tolika laz da je to neverovatno. Na hiljade nacina ljudi svakodnevno ginu i nestaju osim prirodnim putem, a covek nastaje, radja se, samo na jedan nacin - prirodnim putem. Isada treba neko da nas ubedjuje kako raste svetska populacija!!! Malo morgen!

(субота, 19. јан 2019, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

Preusmeravanje

A da se novac za naoruzanje preusmeri na proizvodnju hrane?
Osnovna ideja je dobra: izbegavanje monotone ishrane, raznovrsnost i ishrana u odnosu na klimatske uslove.

(субота, 19. јан 2019, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

Fridrih Nice

"Vise mesa u prehrani!"
"Jedna casa vina je dovoljna da mi zagorca nedelju dana zivota."

(субота, 19. јан 2019, 11:12) - dragan 56 [нерегистровани]

Formula za spas

Ne zaboravimo da svaka nacija nastoji da raste, poveca natalitet. Samim tim raste i broj stanovnika na planeti sto nas sve vodi u ratove za resurse i propast. U formulu za odrzavanjem covecanstva ne treba samo misliti na hranu nego i na mnoge druge parametre. I onda dolazi kljucna stvar a to je dali se mi mozemo uopste nesto dogovoriti na planeti. Videli smo kako je USA istupila u Parizu i bas je briga za zagadjenje i nasu buducnost.

(субота, 19. јан 2019, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

eksperti

po njima zvonce oko vrata i svi na pašu.

(субота, 19. јан 2019, 10:32) - anonymous [нерегистровани]

Vrste koje se ne koriste

Postoji čitav sijaset vrsta koje se više ne koriste u ishrani, razne vrste leblebija sočiva artičoka kinua moringa ... koje se lako gaje i daju kvalitetniju ishranu nego pšenica koja je danas dominantna. Sve je to u našim glavama što se ishrane tiče. Niko neće danas da pusti da se nešto dešava a da on na tome debelo ne zaradi ne radeći ništa sem davanja odobrenja.

(субота, 19. јан 2019, 10:23) - Шумадинац [нерегистровани]

Чудно

Чудне изјаве "експерата"! Ми у Србији једемо пуно меса, и опет га има доста за извоз. Код нас је природа сачувана и већина земљишта се не обрађује нити користи у неке друге економске сврхе. Можда би требали сви да живе као ми, србијанци.