Стенд-ап комичари и чувари плаже „стигли“ у Србију

Од 1. јануара у Србији је на снази нови шифрарник занимања. Међу пословима који су од сада у шифрарнику нашла су се занимања попут програмирања игара, јавно бележништво, али званично су признати и кротитељи коња, бебиситери, хостесе и стенд-ап комичари, чувари плаже.

За програмирање компјутерских игара Мирослав до сада, осим задовољних гејмера, није имао посебне погодности. У Националној служби за запошљавање његов опис посла није постојао. Од 1. јануара ситуација би требало да се променила, пошто је између осталих, програмирање игара ушло у нови шифрарник занимања.

„Ми који се бавимо прављењем видео-игара увек се некако мучимо са проналажењем адекватних кадрова и све иде по некаквој препоруци. Мислим да ће и људима који су јако талентовани и који се баве тиме на своју руку бити много лакше да пронађу посао и занимање којим ће се бавити“, каже менаџер за развој пословања Мирослав Мичевић.

„У Асоцијацији индустрије за развој видео-игара у Србији сматрамо да је ово значајан корак у правом смеру јер су стручњаци за програмирање и дизајн компјутерских игара изузетно тражени како у Србији тако и у свету. Овим променама мислим да ће се омогућити много бољи увид у понуду и тражњу за тим занимањима и заправо олакшати образовном систему Србије да направи измене које су неопходне да би што више младих људи имало прилике да се определи за ова нова занимања“, рез Никола Чавић, председник Асоцијације индустрије

Као нова занимања у шифрарнику су мађионичар, акробата, јавни бележник, ловац, фолклорни играч, затим кротитељи коња, фризер за псе, хостеса. До ове године, односно до усвајања шифрарника, у Србији је била у употреби листа занимања из 1990. године.

„Предвиђено је 3.641 занимање. Морам да кажем да је овај шифрарник усклађен са међународним шифрарником занимања и да то просто неће бити статичан шифрарник већ ће се он допуњавати у зависности од потреба које се јављају на тржишту радне снаге. Овај шифрарник ће користити и друге институције значи не само Национална служба, не само Агенције за запошљавање, не само Министарство просвете и рада већ и Министарство унутрашњих послова, дакле овај шифрарник ће заиста омогућити свима лакше пословање", Бојана Станић, државна секретарка

Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је Шифрарник нивоа квалификација уместо досадашњег Шифрарника степена стручне спреме.

У наредном периоду Привредна комора Србије организоваће неколико састанака како би се сви упознали са новинама.

Формиран је и портал на интернет страни Министарства рада, односно Националне службе за запошљавање, ради лакше примене нових шифрарника.

Остали аутори: Нела Станковић
број коментара 0 Пошаљи коментар