Деда Миљко, сто година пролетело

Житељима Мрчајеваца за окупљања и добар провод не треба много, али ових дана имали су посебан повод. Прославили су рођендан свог комшије, стогодишњака Миљка Стојановића.

У стотину лета стане много. За најстаријег Мрчајевчанина богатство испуњеног живота на које се радо осврне, мада је, како каже, брзо прошло.

Учио је опанчарски занат, провео године у војсци, рату, заробљеништву и каже да су његов век обележили људи који су га са њим делили.

„Неко је остао у заробљеништву, неко је погинуо за време рата, неко се одселио. Било је великих промена, великих промена после рата“, присећа се Миљко.

Приче из давнине, не само о породици, већ и о историјском раздобљу које је прошао, радо случају Миљкове ћерке и унуци.

„Кроз цело наше детињство, од најранијих дана овај, до дан данас слушамо приче његове које су с обзиром на то шта је он прошао кроз живот и шта је све научио. Врло су интересантне и поучне“, истиче Филип Каровић, Миљков унук.

Деда Миљко никада није био сталан гост, али сведочи да су бројне кафане део имиџа варошице уз Ибарску магистралу. Сада је ретко за кафанским столом.

„Врло ретко. Нема мог друштва, а да се бавим нечим што ми не приличи, врло ретко. Не идем, а и године су ту“, каже Миљко.

Мрчајевчани воле кафану, па су у једној одлучили да прославе стоти рођендан најстаријег комшије.

„Од њега смо чули много ствари, а он нас је тренутно повезао да ми овде у Мрчајевцима прославимо његов рођендан и ми да се дружимо и да покажемо једно заједништво које треба да краси једно место као што је Мрчајевци“, наводи Радослав Богићевић, председник Савета месне заједнице Мрчајевци.

У месту познатом по певачима, свирачима, угоститељима и дружељубивости кажу да би волели да стогодишњака буде више, а они ће зачас направити прославу.

Остали аутори: Силвија Пашајлић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. јан 2019, 15:30) - Ajde,veselo,veselo tamo! [нерегистровани]

Nemački vic:

Na proslavi 65 godišnjice braka (Eiserne Hochzeit,ili gvozdena svadba) unuk pita dedu,kad je bio najsrećniji sa babom?-"Kad sam bio u zarobljeništvu!"

(среда, 30. јан 2019, 20:15) - Ravnopravnost polova! [нерегистровани]

A gde je ovde AV,

ili bar Zorka Koridorka!

(среда, 30. јан 2019, 17:17) - anonymous [нерегистровани]

A pevac

Gde je cuveni pevac iz Mrcajevaca da malo zapeva Bar onu voleo sam devojku iz grada

(среда, 30. јан 2019, 14:13) - Nikola [нерегистровани]

Japanci

Izgeda da u Srbiji zivi vise ljudi preko 100 godina nego u Japanu. Od dobrog zivota u nasoj zemlji sad je prosek preko 100 godina . Sve je velika Laž

(среда, 30. јан 2019, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Gde si mali

Za gospođu koju je posetio Vučić deka je klinac.

(среда, 30. јан 2019, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Zabranjeno pusenje

Cestitka za godine i vitalnost. I svo to doceka sa zadimljenim kafanama, kinima, stadionima, stanicama, vozovima, autobusima ... u kojima se pusilo. Jos sad kad zabrane pusenje koliko ce nas biti kao djed Miljko.