Слатки звук гитаре од кутије за томпусе

Инжењер машинства и заљубљеник у блуз Слободан Костић већ пет година прави гитаре јединственог звука и изгледа, које су некада користили сиромашни Афроамериканци.

„На тим гитарама је сиромашнија популација у САД свирала своју музику, коју су назвали блуз, а из њега је проистекао џез и сва остала популарна музика“, објашњава Костић.

Тело гитаре прави искључиво од кутија за чувени кубански производ.

„Кутије за томпусе се праве од кедра, а кедар је дрво које изузетно добро чува влагу. Такође и добро преноси звук. Чак је и Страдивари правио виолине од кедровине, а и Ноје барку“, каже Костић.

Израдом оваквих гитара желео је, како каже, да разбије мит да гитара мора да буде скупа.

„Најтеже ми је да направим врат гитаре зато што он мора да буде изузетно прилагодљив руци, а истовремено прецизно урађен због самих тонова“, објашњава мајстор.

Због тога је свака гитара јединствена.

„Колеге музичари се прво смеју када виде шта сам донео и на чему ћу да свирам. Ипак, када чују звук више се не смеју“, каже Костић.

Публика је такође одушевљена, а Слободанов бенд "Rusty Strings", који постоји већ три године наступа на сценама широм региона. Њихов заштитни знак је блуз и, наравно, гитаре од кутија за томпус.

Остали аутори: Бранислав Јовичић
број коментара 0 Пошаљи коментар