Велико изумирање Индијанаца охладило Земљу

Европска колонизација Америке, започета крајем 15. века, однела је толики број људских живота да је пореметила климу на планети, закључак је научника са Универзитетског колеџа у Лондону.

Стручњаци наводе да је поремећај који је уследио након доласка Европљана на тло Новог света довео до тога да велика пространства земље прекину да се обрађују, што је омогућило дрвећу и другој вегетацији да се прошири.

Због тога је дошло до великог пада нивоа угљен-диоксида у атмосфери и хлађењу Земље. Тај период у историјским читанкама назван је Мало ледено доба, када су зиме у Европи биле изузетно хладне.

„Велико изумирање америчких староседелаца довело је до нестанка људског и ширења биљног присуства на великим пространствима, што је резултирало повећаном потрошњом угљен-диоксида, његовим осетно нижим нивоом у атмосфери и промени температуре“, наводи Александер Кох са својим колегама у истраживању објављеном у Quaternary Science Reviews.

Тим је проучио све расположиве податке о броју људи који су живели у Северној или Јужној Америци пре доласка Европљана 1492. године. Онда је утврђено колико је људи помрло у наредним деценијама од европских болести (малих и великих богиња), рата, ропства и укупног друштвеног слома.

Око 60 милиона је живело на оба континента пред крај 15. века, што је чинило десет одсто светске популације. Међутим, 100 година касније, тек пет или шест милиона је преживело. Имајући то у виду, дошли су до бројке да 56 милиона хектара земље више није обрађивано – то је скоро површина данашње Француске.

Природа је онда учинила своје, а вегетација је поново набујала. Концентрација угљен-диоксида у атмосфери пала је у распону од седам до десет молекула угљен-диоксида у милион молекула у ваздуху.

„Да бисмо боље илустровали и ставили то у савремени контекст – човечанство сагорева фосилна горива и повећава концентрацију угљен-диоксида за око три молекула годишње. Што значи да говоримо и великој количини угљен-диоксида која је тих година извучена из атмосфере“, објаснио је професор Марк Маслин, коаутор студије.

Још један учесник истраживања, доктор Крис Брирли, верује да ови подаци могу да помогну у борби против климатских промена.

„Пуно се прича о другачијим приступима у решавању глобалног загревања и ту је на првом месту садња дрвећа, које би смањило ниво угљен-диоксида у ваздуху. Из ове студије сада знамо шта нам је за тако нешто потребно“, истиче Брирли.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 01. феб 2019, 16:48) - Nina [нерегистровани]

Bez naslova

Ocaj I jad koji su doziveli tzv.indijanci se u istoriji toliko malo pominje a pobijeno je milioni ljudi na surov nacin. A jevreja je 1% od ukupne cifre indijanaca pa se svake godine oznacava kao Svetska tragedija. Ironija ovog sveta za koji se iskreno nadam da ce nestati do pislednjeg homo sapiensa u naj skorije vreme.

(петак, 01. феб 2019, 08:54) - Oko [нерегистровани]

Ekologija

Ovo je ,kao sve,politička studija.Nisu uzeli u obzir Američke kampanje u Vijetnamu,dva puta u Iraku,Srbiji,Siriji...Kad se zna da je samo u kampanji na Srbiju potrošena trogodišnja proizvodnja kiseonika na planeti.Sagorevanja u raketama,ogromana potrošnja u silnim naletima aviona i eksplozije.

(петак, 01. феб 2019, 06:34) - anonymous [нерегистровани]

Бомбардовање СРЈ

Можда је и то био покушај неутралисања ефекта стаклене баште, за који су, опет они криви.
Само нека други пут озелењавају своје државе.

(петак, 01. феб 2019, 01:18) - anonymous [нерегистровани]

Nesto sam zaboravio?

Ko ono pise istoriju?

(четвртак, 31. јан 2019, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

Енглези, Шпанци и Французи са Ватиканом су направили први и највећи Геноцид на планети.

А покушали су, ти исти енглези да прогласе Србе за геноцидан народ.

(четвртак, 31. јан 2019, 17:06) - Brut [нерегистровани]

Usluga

Još će da ispadne da su svetu učinili uslugu pobivši tolike ljude.

(четвртак, 31. јан 2019, 16:15) - rajka [нерегистровани]

????

Izumiranje??? Jeli se stvarno desilo "izumiranje''??

(четвртак, 31. јан 2019, 15:56) - Dragan [нерегистровани]

nije nego

Još jedna podvala zapada. Nije u pitanju nikakvo "izumiranje" nego je u pitanju genocid nad narodima čitavog američkog kontinenta. Procene idu od 40.000.000 do 120.000.000 miliona indijanaca su pobili na prvom mestu britoni, potom španci, portugalci holanđani, francuzi.... iako se tačan broj ne zna, "naseljavanje" amerike od strane evropljana je bio najveći genocid u istoriji čovečanstva. Hitler ja za njih mala maca.

(четвртак, 31. јан 2019, 15:55) - anonymous [нерегистровани]

glasanje

Odlican clanak, odlicno otkrice. Na izvrsenje!

(четвртак, 31. јан 2019, 14:46) - Љубица Голубовић [нерегистровани]

Изумирање

Зашто се масакр над Индијанцима назива у наслову овог текста "изумирање",као да је реч о мамутима и некој природној катастрофи?
Откада се геноцид зове "изумирање"?
Побили су десетине милиона Индијанаца и то се зове "изумирање"?
Какав цинизам.