Пусти сабласни град из „Дизнијеве“ бајке на западу Турске

Стотине празних замкова, чији дизајн подсећа на нешто из „Дизнијевих“ бајки, замишљених да буду луксузни стамбени комплекс за арапске богаташе у западној турској стоји сабласно празно, пише „Раша тудеј“.

Само три километра удаљен од историјског града Мудурну у турској северозападној провинцији Болу, специфичан дизајн заслуга је компаније „Сарот група“, а у оквиру комплекса замишљено је да се изграде и тржни центар, хотел, џамија и турска купатила.

Упркос протествовању локалног становништва, које се побунило због дизајна вила наводећи да се не уклапају у отоманску архитектуру провинције, пројекат је добио зелено светло, а градња почела 2011. године.

Међутим, од планираних 732 виле, само је 587 изграђено пре него што је компанија упала у финансијске проблеме, завршивши у дугу од 27 милиона долара. Скоро половину некретнина купили су људи из Катара, Бахреина, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије.

Из грађевинске компаније кривили су купце, јер нису још платили виле. „Сарот група" је безуспешно покушала да реструктурира дуг и прогласила је банкрот у септембру.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. јан 2019, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Veoma glup projekat

Svaka od tih kućica u nekom svom naročitom ambijentu, odvojena od drugih - bila bi interesantna. Ali ovako na gomilu, sve iste kopije, jedna do druge...sablazno bi bilo čak i da su useljene.