Огромна шупљина примећена испод најопаснијег глечера на свету

Испод глечера Твејтс на Антарктику откривена је огромна шупљина, што би могло да доведе до значајног повећања нивоа мора, саопштила је Наса.

Детаљно истраживање је показало да испод најопаснијег глечера на свету расте шупљина, која је тренутно површине две трећине Менхетна и висине 300 метара.

Шупљина је некада садржавала 14 милијарди тона леда, од чега се највећи део истопио у протекле три године.

Величина шупљине испод глечера игра важну улогу у његовом топљењу. Што је веће запремине, то ће више топлоте и воде ући испод њега и убрзати отапање“, објашњава вођа истраживања Пијетро Милиљо из Насе.

Студија је објављена и прошла колегијалну проверу у магазину Сајенс адвенсис (Science Advances).

Глечер Твејтс се сматра најопаснијим глечером на свету због своје нестабилности и чињенице да заједно са глечером Пајн Ајленд чини слаби „подтрбух“ Западне антарктичке плоче. Његово топљење и евентуално одвајање довело би до значајног пораста нивоа мора.

Површине Флориде, глечер Твејтс садржи довољно леда да подигне ниво мора за више од пола метра. Осим тога, он спречава топљење других глечера, који би могли да подигну ниво мора за више од два метра.

Истраживачи су открили шупљину користећи посебан радар у операцији „Ледени мост“ (Ice Bridge).

број коментара 15 Пошаљи коментар
(субота, 02. феб 2019, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

@Godina

Ocigledno ih niste dobro slusali, posto ce se efekti osetiti tek sredinom ovog veka. A za pametne umove dole, radi se o prosecnom porastu nivoa mora i dovoljnoj kolicini vode - zbog plima i oseke, i rotacije zemlje, voda nije ravnomerno u potpunosti rasporedjena, a i ne radi se samo o topljenju leda vec i o uticaju na klimu. Ne bi to pricali da nisu tako dobili racunicom koja je malo ozbiljnija nego srednjoskoska racunica Mileta iz kafane.

(субота, 02. феб 2019, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Godina

40 godina slusam price o globalnom zagrevanju i dramaticnom otopljavanju leda, a kad god odem ma more, vidim isti nivo plime i oseke kao kad sam bio dete

(субота, 02. феб 2019, 07:35) - Иван [нерегистровани]

"Површине"

Да, али овде је реч о запремини!

(субота, 02. феб 2019, 02:12) - anonymous [нерегистровани]

Al Gorleone

...je pronalazac "Globanog zagrejavanja" I time postao bestseller (Earth in balance) a najveci fenomen sto je prodao, ubedivsi njegove genijalne sledbenike, kako se led pretvara u vodu na minus 10 celz.
Probao I ja to isto u mojem zamrzivacu, ne vredi, pucaju mi case

(субота, 02. феб 2019, 00:08) - anonymous [нерегистровани]

re: Netačno

Povrsina Floride, a kolika je debljina ne pise, vjerovatno par stotina metara mozda i kilometar, to nisi uzeo u obzir?

(петак, 01. феб 2019, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

@:Religija

Neće doveka. To što dižu paniku nema nikakve svrhe ako se ne opasulje. U jednom trenutku će sve otići dođavola. Ničije strpljenje kako našim očima to liči nije doveka pa ni Božije sa nama ovakvima. Mi ćemo sami sebi početi da presuđujemo, to je doduše tačno, ali i dalje neće od nas da zavisi kada će sve otići k vragu. Topljenje leda... sitnica spram moralnog razvrata koji se dešava širom planete.

(петак, 01. феб 2019, 21:17) - anonymous [нерегистровани]

Za sve neupucene

Nivo mora se menja na svakih 6 sati i to na pacifiku izgleda ovako, izmedju 0,2/1,2 kada je oseka i 2,6/3,9 kada je plima, brojevi su u metrima. E sada da bi vam bilo razumljivije oseka i plima su toliko velike da na primer 90% plazi koje pod osekom su siroke i po nekoliko stotina metara kada je plima te plaze se ni ne vide. Tako da predpostavljam kada naucnici govore o ovom povecanju nivo mora nisu mislioi fizicki kao da je neko casu od pola napunio do vrha nego ce ta kolicina vode uticati pola metra na dosadasnju oseku i plimu.

(петак, 01. феб 2019, 21:14) - Aco [нерегистровани]

More

Aj neka ubrza, ce idemo na more vo gevgelija.

(петак, 01. феб 2019, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno !

Odlicno , imace ribe vise vode za plivanje , ljudi ima ionako previše a i zaboli me za svima !

(петак, 01. феб 2019, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Duhovito

Verovatno se šališ kroz ovakav komentar, jer ako si kojim slučajem ozbiljno mislio, onda je to zabrinjavajuće.