Чаробни „Кинески фестивал светла“ на Калемегдану

У сусрет обележавању кинеске Нове године, на Калемегданску тврђаву, право из Кине, стиже светлосни спектакл. Уз изложбу чаробне инсталације кинеских лампиона, 4. фебруара почеће „Кинески фестивал светла“ у Србији којим ће се први пут код нас прославити Кинеска нова година.

Бајковите светлосне инсталације под називом ПандаГодишња добаЧудесни јеленШапат пингвина и још многе друге увешће нас у чудесни свет маште и светла, који ће посебно бити занимљив најмлађима.

До ове спектакуларне изложбе је дошло захваљујући културној размени између наше две земље, а на иницијативу и лично ангажовање пре свега нашег уметника Слободана Тркуље, креативног амбасадора Србије, који са групом „Балканополис“ ужива изузетну популарност у овој најмногољуднијој земљи на свету.

Изложбу ће отворити амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо, министар културе Владан Вукосављевић и премијерка Ана Брнабић.

Бесплатни светлосни спектакл, који ће улепшавати Калемегдан од 4. до 24. фебруара, креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона „Зигонг Хаитјен“ из Кине. Лампиони ће се упалити свако вече од 17 часова.

У оквиру програма првог „Кинеског фестивала светла“, 16. фебруара у Комбанк дворани биће одржан концерт примитивног музичког ансамбла „Хин Ан“, пореклом из прелепе Хорикин прерије из унутрашње Монголије у Кини.

Уз спектакуларан програм који је прикладан за све узрасте, „Хин Ан“ ансамбл повешће вас на незаборавно музичко путовање у коме ће вам кроз музику и плес открити приче и анегдоте из живота Монгола.

Овај наступ представља и јединствену прилику да се упознате са културом и традицијом овог древног народа Далеког Истока.

Домаћин вечери и водитељ програма биће наш познати уметник Слободан Тркуља.

Први „Кинески фестивал светла“ у нашој земљи организовао је „Балканополис центра за модерну традицију", уз подршку Владе Србије и кинеске амбасаде у Београду. 

број коментара 0 Пошаљи коментар