Стогодишњи Страдивари из Ужица

У Ужицу, 1.200 километара далеко од Кремоне, један машински техничар, очаран Страдивари виолинама, проучава све што је знано о радионици чувеног мајстора. Самоук, у десетој деценији живота, пише песме, проучава традицију, свира и ствара виолине, за које зналци кажу да имају одличан звук.

Вођен жељом и љубављу, тражи најбољи баланс између тврдог и меког дрвета. Испробава уља и борове смоле градећи своје виолине, заинтересован за сваку новину и изазов. Племенито дрво, премази из Италије, нацрти Страдиваријеви, руке мирне и око соколово, па рад у невеликој столарској радионици, бива крунисан финим звуцима новог инструмента.

Стваралац виолина Раде Благојевић објашњава да је горња плоча виолине од смрче, један центиметар ширине и треба да има најмање седам годова.

Каже да је тежина виолине од 250 до 300 грама.

„Ја нисам импровизатор. Јер, знате како кажу, најбоље је кад радите нешто, са најбољим мајстором, најбољим стручњаком“, истиче времешни Раде и додаје да је због тога изабарао Страдиварија и његов рад из 1713. године.

Три алатке за прву виолину, за пробу и одмеравање вештине. Потом је алате правио сам и почео финију израду.

Научио да свира, у деведесет другој, имао и захтеван јавни наступ, па одлучио да, како каже, у сопствени живот уведе самоуправу и поживи довољно да изради све виолине које је себи задао.

„Жао ми је што нисам почео са градњом виолина када сам отишао у пензију, а већ двадесет осам година сам у пензији“, каже Раде.

Додаје да је правио једну виолину једном годишње до сада би их било 28.

Уметник у души и радионици, ствара и ужива, јер свако је доба добро, за нови почетак и учење.

Остали аутори: Јелена Божовић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 03. феб 2019, 07:35) - Pastrovic [нерегистровани]

Ljudina!

Ovakvima ne treba nikakav zapad, a bogami ni istok! Prosto poskocim od srece i miloste kad cujem za ovakve Srbe i domacine. Ziv nam bio, majstor Rade.

(недеља, 03. феб 2019, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

obozavalac

Ima jednog obozavaoca sigurno. Ako Bog da, poseticu ga kad dodjem u stari kraj. Za sada mogu samo da kazem, kapa dole i naklon :)

(субота, 02. феб 2019, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Nusta neobicno ali za cast

Ovde u 1 manjem gradu u Svedskoj tri stara coveka svaki po ca. 90 godina, prave violine vec mnogo godina, sto je verovatno da se cini ovde i u nekim drugim gradovima.