Италијански језик и специјалитети на истом „тањиру“

Она је Болоњу направила на Бановом брду. Док је била у Италији Марина Рабреновић научила је да прави италијанска традиционална јела, усавршила је језик, а онда ипак одлучила да се врати у Србију и подели своје знање.

Њихова прва лекција уз „бонђорно“ је и спремање пасте. Италијанска музика и мирис јела из кухиње на тренутак ће вас преварити и помислићете да сте у Италији, али у ствари сте на Бановом брду.

Полазници курса кажу да су часови занимљиви и да им се допада концепт који је смислила Марина.

„Уживамо овде већ два месеца. Кувамо, учимо италијански и надамо се да је Марина задовољна са нама. До сад смо спремали брускете, тирамису и сада спремамо шпагете“, каже Ана Ћеримановић, једна од полазница.

Овако необичне часове италијанског језика осмислила је Марина Рабреновић. Она је после студија одлучила да оде у Болоњу. Тамо је учила италијански језик, али је и научила да кува традиционална јела. Зато је када се вратила, део Италије донела у Београд.

„Док сам тамо живела схватила сам колико је за њих битна кухиња и да је тема број један свих разговора у ствари и кување и то која су јела, како се прави и они од једног прављења шпагета, пасте, праве од тога уметност иако је то јако једноставно. Тако да неко искуство живећи тамо сам употребила да овде направим курс где ће ђаци научити, да, пре свега италијански језик, али исто тако да спреме типична италијанска јела баш на начин као што се спрема у Италији“, објашњава Марина.

Почиње се од једноставнијих рецепата, уз које се полазници упознају са основама граматике. Иако су у неким групама само даме, има и мушкараца. Свим полазницима је, иако су дошли да уче италијански језик, кување на овим часовима, чини се, ипак забавније.

„Јесте забавније од осталих, али свакако мотивација је оно што ученици доносе у учионицу и школу тако да зависи од полазника. Имамо полазнике који после положеног теста савршено, заиста савршено савладају то што смо радили, има и оних који можда мало мање пошто немају времена да уче код куће“, додаје Марина.

И тако су уз оригиналне састојке, који су овај пут били шпагете, панчета и љута папричица, направиле популарну аматрићиану. А награда за научену лекцију, осим задовољства је и то што после часа поједу оно што су направиле.

Остали аутори: Нела Станковић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2019, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

Harp

He he. Za arabiatu zna svako ko jede po jadnim kioscima sa pastom po gradu.

(понедељак, 04. феб 2019, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Arabiata 2

Non è vero. Ljuta papričica se stavlja u Arabiata.

(недеља, 03. феб 2019, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

Arabiata

U amatricanu se ne stavlja ljuta paprecica.