Рекламе које су обележиле овогодишњи Супербоул

Старо је правило да су на Супербоулу рекламе које се припремају посебно за ову прилику много боље од игре. Изгледа да је то била истина и ове године – али углавном зато што многи сматрају да је овогодишња утакмица била једна од најгорих икада одиграних.

У овогодишњем избору тема маркетиншке агенције које су припремале огласе за Супербоул окренуле су се носталгији или пак, роботима. „Принглс“ је искористио „Амазонове“ паметне звучнике да покаже како, иако уређај може да израчуна све комбинације укуса, неће моћи да ужива у њиховом чипсу.

"Michelob Ultra" је у својој реклами испричао причу о невероватно добром роботу који може да игра голф, окреће се и трчи као професионалац, али не може да се дружи и ужива у пићу. Робот је тужан због овога.

У огласу „Турботака“ појавио се језиви дечји робот под називом Робочајлд, који каже да жели да буде „Турботак“ агент кад порасте. Конструкторова другарица му објашњава да он то неће моћи да постане јер нема емоције.

Чак је и „Амазон“ имао своје анти-тек рекламе. Запослени у „Амазону“ користе микроталасну пећницу коју покреће Алекса али демонстрирају да нису сви производи које она покреће били добри.

Тако Форест Витакер није задовољан четкицом за зубе, а пас Харисона Форда наручује тоне хране уз помоћ своје огрлице опремљене Алексом.

Реклама покушава да покаже колико је моћан Алекса систем, али чини се као да признаје да много ствари може кренути и по злу са технологијом.

У свим овим огласима, порука је јасна: технологија није увек одговор. Претпоставља се да су маркетиншки стручњаци, узимајући у обзир приче о приватности и безбедносна питања која погађају технолошке гиганте и све већа зебња да би роботи могли да замене људску радну снагу, искористили ове страхове у пласирању нових производа.

И немачки произвођач аутомобила „Мерцедес-Бенц“ се похвалио својим паметним уређајем којим можете контролисати готово све.

У суштини, можете рећи новој „А-класи“ да покрене музику, промени боје на контролној табли, подеси температуру, све ствари за које смо мислили да су „Мерцедесови“ аутомобили већ одавно могли да ураде.

И ове године, многи брендови су се ослонили на носталгију, те да бисте уопште разумели поруку, потребно је предзнање из поп-културе деведесетих.

У "Olay"-овој првој Супербоул реклами у главној улози је некадашња звезда хорор филмова из деведесетих година, тинејџерка Сара Мишел Гелар. Гледалац мора бити упознат са њеном репутацијом „краљице вриштања“ и неким општим правилима ове врсте филмова.

Реклама за „Стела Артоа“ захтева од гледалаца да буду упознати са оригиналним уводним насловом серије Секс и град и коктелом који пије Кери Бредшо. Њој ће се у реклами придружити и Џеф Бриџис, главни лик из филма Браће Коен из 1998. Велики Лебовски.

„Бадвајзерова“ реклама за овогодишњи Супербоул је прави подвиг емоционалне манипулације, зачињен познатом песмом Боба Дилана, Blowin in the wind како би се истакло да „Бадвајзер“ користи енергију ветра у производњи пива.

Реклама за „Аудијев“ нови е-аутомобил многе је подсетила на филм Теренса Малика Божанствени дан. Можда није намерно, али минзансцен је неодољиво подсећао на сцену у којој се Ричард Гир и Сем Шепард боре за наклоност Брук Адамс.

„Волмарт“ се такође окренуо носталгији. У њиховој реклами се могу видети и „бетмобил“, и аутомобили из Истеривача духова, Повратка у будућност, Глупана и тупана, Парка из доба Јуре...

Реклама „Бургер кинга“ суочила се са таласом критика са свих страна. За оглас је искоришћен аутентични снимак иконе поп-арта, Ендија Ворхола из 1982. године како једе хамбургер. Неки су сматрали да је то лоше за бренд, други пак да је та реклама направљена искључиво за маркетиншке стручњаке. Међутим, сигурно је да ће ова реклама остати упамћена.

Велики утисак оставила је и „Мајкрософтова“ реклама у којој се промовишу прилагодљиве тастатуре за играње видео-игара намењене физички онеспособљеној деци.

Што се тиче рекламе за пиво „Бад лајт“ многи су мишљења да им је серија Игра престола у суштини отела рекламу бренда и најавила предстојећу завршну сезону.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. феб 2019, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

Ovakve tekdtove volim

Ne znsm da li me vise interesuje americki fudbal ili reklame na njihovom utskmi ama.

(понедељак, 04. феб 2019, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Bože svašta objavljujete

Šta je ovo uopšte ? Neki američki smor?