Како су Кинези обележили почетак Нове године

Кина је ноћас дочекала лунарну Нову годину, која ће бити у години свиње. Данас је први дан седмодневног Пролећног фестивала, веома значајног празника у Кини.

Пекинг ових дана изгледа као град духова. Не застрашујуће, већ помало пусто, јер већина Кинеза користи слободне дане око кинеске Нове године и Пролећног фестивала, како би негде отпутовали и одморили се од градске гужве.

Међутим, када падне вече, слика се потпуно мења. Градови широм Кине богато су декорисани лампионима и светлима.

На пример, у граду Хангџоу на истоку Кине, познати ликови свиња из цртаћа поздрављају са великих видео-зидова на зградама.

Научни парк Ченгхуан у овом граду претворен је у парк свиње, будући да је ова година у том знаку лунарног зодијака.

Лампиони су иначе посебно важна новогодишња декорација у Кини.

Широм земље направљене су читаве улице и паркови са лампионима у различитим облицима и бојама.

Локални становници и посетиоци уживају у новогодишњој атмосфери, а број селфија и фотографија ових дана вртоглаво расте.

Плес змајева и народне игре су незаобилазне активности приликом традиционалне прославе кинеске Нове године, што је посебно живописно у источним кинеским провинцијама Шандунг и Џеђијанг.

У селу Даџанг у Хангџоуу, 130 људи формирало је 100 метара дугачког змаја, чијим плесом призивају благостање у Новој години.

У области Ђијаншан, у провинцији Џеђијанг, организована је представа нематеријалне културне баштине. Изводе се народне песме, плесови лутака, коња, плес лотоса и друге традиционалне игре.

У граду Сундуану, одржан је традиционални ритуал молитве за добру годину жетве.

Кинески колач од пиринчаног теста 

Наравно, прослава највећег кинеског празника не може да прође и без традиционалних празничних специјалитета.

У централној кинеској области Нингјуан, млади и стари заједно су се окупили на такмичењу прављења ци-ба, традиционалног кинеског колача од пиринчаног теста.

Осамнаест сељана се поделило у три групе. Онај ко направи најбрже – побеђује. Спремање ци-ба је традиционално приликом обележавања лунарне Нове године.

У граду Ланси на истоку Кине, на столу је незаобилазно пуњено тесто, припремљено на пари. Прави се од пиринчаног брашна и пиринчаног вина. Кинези верују да им само један гриз даје осећај среће.

У овој пекари се свакога дана пред празник прода 1.000 комада овог колача. Са припремом почињу у седам ујутро и не стају до касно увече.

Остали аутори: Немања Милутиновић
број коментара 0 Пошаљи коментар