Подморнице у акцији спасавања скупоцених јахти

Током јануара убрзано се ради на извлачењу више од 300 луксузних бродова који су потонули на дно Средоземног мора после снажне олује која је погодила италијанске градове Рапало и Санта Маргарита Лигуре, крајем октобра прошле године.

На срећу, у овој олуји нико није повређен, али су 12 метара високи таласи разбацали стотине скупих јахти по водама близу обале, а многе су и потонуле.

Међу потонулим пловилима биле су и јахте сина бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија и египатског пословног магната Мухамеда ал Фаједа.

У децембру се удружило пет компанија и отпочело чишћење како би ова популарна летовалишта спремно дочекала педстојећу летњу сезону. Две компаније су специјализоване за подводне операције, док остале три управљају лучком машинеријом, дизалицама, тегљачима и понтонима.

До сада је извађено више од 150 бродова. Нека од ових потопљених пловила ће бити поправљена и поново у употреби, док ће већина бити уклоњена као бескорисне олупине.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 05. феб 2019, 22:23) - anonymous [нерегистровани]

Подморнице спасавају јахте

У веома сложеном подухвату спасавања и вађења скупоцених јахти укључене су подморнице, специјалне торпедне цеви Кал.533мм и друге сличне скаламерије као што су ПЕ локатори, САГ 1 и САГ 2, а најављено је и могуће ангажовање специјалне пловне дизалице великог захвата која се иначе користи на носачима авиона.

(уторак, 05. феб 2019, 19:21) - Dragan [нерегистровани]

Eh

Sirotinjo i bogu si teska.