У Бодруму роне у авиону

Ако желите да у један одмор сместите опуштање, спорт, историју и луде ноћи без спавања ваша претрага има само један резултат, поручује вам искусни туристички водич.

Чим су крочили у агенцију било ми је јасно да им је стварно потребан одмор. Брачни пар, рекао бих у другој половини тридесетих, он само што је развезао кравату, она као да не може да дочека да се реши штикли. По мојој процени имају око 15 минута да пронађу летовање из снова пре него што одјуре по дете у школу или вртић.

Лагано сам се придигао са столице и уз благи осмех, раширених руку показах им да седну преко пута мене. Он јој је придржао столицу у коју се практично сручила, стрељајући ме одмах рафалом захтева.

Желе одмор на коме неће морати да брину ни о чему, неће их нервирати услуга у хотелу, не желе само пешчану или само шљунковиту плажу, не сме да буде бучно јер воде двоје мале деце, али не желе ни неко досадно и мртво место где увече нема шта да се ради. 

Почело је са много „не“. Фино. Шта је „да“?

Да могу да прошетају, али и да буду физички активни. И историја, мора бити неке историје, нешто атрактивно да се види јер неће имати времена за још једно путовање све до Нове године.

Желе да у десетак дана проживе оно што не стижу током целе године. И да се одморе, истовремено.

„Госпођо, управо сте описали Бодрум“, рекох уз осмех који не могу да сакријем кад год треба некоме да причам о мојој омиљеној дестинацији.

Мој први посао

Бодрум је био мој први посао када сам ушао у туризам. Било је пролеће, седео сам на предњем седишту минибуса који нас је возио са аеродрома у обилазак хотела. 

О Бодруму сам знао веома мало, да је до пре пола века био мало рибарско место и да су се кроз историју око њега отимали Грци, Персијанци, крсташи и Османлије. 

Лежи на полуострву које се пружа у Егејско море и налази се на двадесетак километара од грчког острва Кос. По лепом дану, а лети је сваки такав, одатле имате фантастичан поглед на цео грчки источни архипелаг.

Нисам имао никакву представу о самом месту и најпре ме је изненадила архитектура. Беле, мале двоспратнице са плавим прозорима, дворишта са дрвећем јужног воћа. Било је време цветања и све је мирисало на поморанџе, мандарине и лимун. И јасмин, чији сам прави мирис ту први пут открио.

Онда се, иза једног угла, наједном отворио поглед на тврђаву и залив. И то је било то.

Помислих како сам добио посао из снова.

Добро, био сам млад и у наредних неколико месеци колико сам провео тамо, схватио сам да је на мени да бринем да другима одмор буде савршен и да имам осмех и решење за сваки захтев и проблем који ме снађе.

Једно од седам античких чуда

„Дакле, госпођо и господине“, наставио сам, „Бодрум има све што можете да замислите, па и преко тога.“

За почетак, ту се налазило једно од седам светских чуда античког света, гробница владара Маузола у Халинкарасу, по којој се сва слична места у свету данас зову маузолејима. У Бодруму је рођен најчувенији антички историчар Херодот, познат и као отац историје.

Тврђаву су почетком 15. века подигли Витезови светог Јована. Нису дуго опстали у њој, убрзо их је отерао Сулејман Величанствени. Сва ова места можете обићи лаганим кораком, током паузе од купања или увече у шетњи.

Плаже Бодрума су посебна прича, има их свих врста, пешчаних, стеновитих, шљунковитих, понтонских, а због положаја и географије полуострва можете да бирате између оних где има више или мање ветра или сунца. 

Море је свуда топло и чисто, а то вам гарантује и више од 60 плавих заставица које означавају идеална места за купање.

Хотели без премца

Ресторани Бодрума су надалеко чувени, али то ће вам бити највећа мука ако изаберете смештај у нашим хотелима „Лујо“ и „Елеганс“, оба са 5 звездица и „ол инклузив“ услугом. 

„Лујо“ је двадесетак километара од града, смештен на брежуљцима под крошњама четинара.

Можете бирати између десет типова соба са фантастичним погледом на Егеј. 

Има девет базена и 11 барова, седам а ла карт ресторана, фитнес и спа центар, две сопствене пешчане и понтонске плаже. 

За децу постоје посебни садржаји, безбедни базени, аква парк и играонице у којима им никада неће бити досадно, стално су под надзором и где не сметају гостима који желе сасвим другачији одмор. А то, знамо, уме да буде проблем.

Хотел „Елеганс“ је на три километра од Мармариса, на месту где се мириси природе и мора мешају са „мирисом“ луксуза у који сте смештени. 

Пешчана и понтонска плажа конкуренција је хотелским базенима и воденим спортовима који су вам у понуди, баш као и ђакузи, турско купатило, сауна, масаже и третмани, све оно за шта никада немате довољно времена. А овде вам је дан довољно дуг.

Дечији базен и игралишта, дневни клуб и анимације, толико ће вам окупирати децу да ћете пожелети да вам мало „сметају“.

Рај за рониоце

„А ако пожелим да купим кожну ташну?“, искушавала ме је клијенткиња.

„Никакав проблем, имају сјајан базар у центру града. Али посаветоваћу вас на шта да обратите пажњу и како да се ценкате“, одговорих.

Проговорио је коначно и супруг.

„Знате, ја сам спортски тип, скијање, баскет, стони тенис, мање су ми битни ресторани од спорта. Када сам на мору обавезно идем на роњење. Шта нуди Бодрум?“

Ако ме је искуство нечему научило то је да не треба одмах испуцати све адуте. А роњење у Бодруму је оно што остављам за резерву.

„Шта волите, да роните по пећинама, гребенима или око потопљених бродова? И јесте ли игде ронили око потопљеног авиона? Сигуран сам да имате подводну камеру, али увек могу и да вам позајмим моју.“

Њега сам преломио. Супруга је била тврђи орах, али нисам наваљивао. Пустићу је да размисли и да сама донесе одлуку.

Град без сна

„Ево вам каталог, а ево вам и интернет адресе на којој можете да погледате да ли нудимо нешто што вам се свиђа. Знате, нисам вам причао о ноћном животу, а Бодрум је место које лети не спава. Тачније, спава се дању, на плажи, у хладу. Ноћу се излази.“

Погледали су се.

„Све може да се организује“, рекох као да им читам мисли.

„Да, Бодрум. Ми бисмо мало да размислимо, па да вам се јавимо“, рекла је жена окрећући се ка мужу као да би да га спречи да каже нешто што она није одобрила.

„Наравно, погледајте, све имате на нашем сајту. А ако су вам потребне додатне информације, позовите ме на 011 6557800.“

Ушли су нервозни, изашли су мирни и малчице узбуђени због могућег путовања. 

Једну ствар о Бодруму им ипак нисам рекао.

На том мом првом послу, старији колега продао ми је најважнији савет за туристичког радника: гост увек мора да буде у праву, а туристички водич само једном – када клијенту препоручује путовање. 

Ако тај посао обави како треба, уживање је обострано.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 06. феб 2019, 11:11) - anonymous [нерегистровани]

......

Lep test samo da turistu iznos konacan ne razocara pogotovu ako je obisao dosta drugih lokacija.