Нова фотографија доказује да су на Марсу некада текле реке

Сонда "Trace Gas Orbiter" снимила је запањујућу фотографију древне речне делте на Марсу, што је још један доказ да је на површини Црвене планете некада давно текла вода.

Панорамску фотографију кратера Еберсвалде на јужној полулопти Марса објавила је Европска агенција за истраживање свемира (Еса) и њене руске колеге из „Роскосмоса“.

На левој страни фотографије се јасно види речна делта, која умногоме подсећа на делту Нила у северној Африци.

Упркос томе што вода у течном стању на Марсу тренутно не постоји, нова фотографија је још један од доказа о еволуцији Црвене планете.

Летелицу "Trace Gas Orbiter" лансирала је Еса 2016. године у оквиру свог програма „Егзо Марс“. Њен задатак је проучавање гасова у атмосфери.

Еса проучава Црвену планету још од 2003. године, а у сарадњи са „Роскосмосом“ планира да 2020. године на Марс пошаље ровера.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. феб 2019, 16:01) - Srpska posla! [нерегистровани]

Narodi lete i do Marsa,

a Srbi sumnjaju i u komšijsku kravu!

(четвртак, 07. феб 2019, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

Mars...

...i nije tako crven kako ga cesto prikazuju.

(четвртак, 07. феб 2019, 07:39) - Драагооољуб [нерегистровани]

Како смо ограничени!

Ми, Земљани смо некако ограничени! Ко каже ако је то "речно корито" да је туда било када текла ВОДА??? Можда је текао Сумпор или Жива? Ми под животом подразумевамо бића којима је неопходан ваздух, вода и Сунце! А и на или у Земљи постоје бића којима ТО уопште није неопходно!!

(четвртак, 07. феб 2019, 00:49) - anonymous [нерегистровани]

eh

Možda će jednog dana tako neki "vanzemaljci" istraživati Zemlju i pitati se šta se to dogodilo sa životom na njoj, i da li je bilo inteligentnih formi istog.