Зашто киша мирише?

После сваке кише земља има онај познати, карактеристичан, специфичан мирис када се натопи кишницом. Та појава названа је петрикор, а име јој датира из шездесетих година 20. века.

Мирис који повезујемо са водом, а не потиче од ње је мирис кише који су први пут анализирали аустралијски истрађивачи, Џој Беар и Ричард Томас 1964. године. Они су у свом раду објављеном у часопису Нејчер (Nature) овом мирису дали изваничан назив - петрихор.

Грчко „петра“ значи камен, док се „икор“ односи на реч из митологије – течност која тече венама грчких богова.

Мала фабрика парфема из Индије успешно је изоловала овај мирис из уља сандаловог дрвета и назвала га „мати ка атар“, или „земљани парфем“.

Мирис кише долази од биљних уља која су абсорбовали земља и камење. Када киша покваси земљу и ово уље дође у контакт с водом, ослобађа се један продукт бактерија под називом геозимин, органско једињење (од грчког „мирис земље“) што носи тај специфичан мирис, а одговоран је и за познати „земљасти“ укус цвекле. За специфичан мирис одговорне су бактерије које живе у земљи.

Слабе и умерене кише производе више аеросоли него пљускови, а за време пљускова, са грмљавином, на мирис ваздуха утиче и озон.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 09. феб 2019, 03:17) - anonymous [нерегистровани]

miris zemlje

specijalno su to otkrili engleski robijasi koji sebe nazivaju australci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, ovo je zalosno da bi bilo istinito!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(петак, 08. феб 2019, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

sada

mogu i da umrem kada sam ovo saznao hahahaha

(петак, 08. феб 2019, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

kisa

Odlican tekst.
Hvala uredniku,

(петак, 08. феб 2019, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

bravo za naucnu redakciju

Cesce ovakvih tekstova. puno hvala.