Микрокосмос знања у новој папирној „Галаксији“

Гени за храброст и лудост иду један поред другог. Не могу да кажем да сам храбар, али сам био довољно луд да поново покренем „Галаксију“, нашалио се уредник обновљеног часописа „Галаксија“ Станко Стојиљковић, на представљању првог штампаног броја у Галерији РТС-а.

Стојиљковић се захвалио свима на подршци и речима хвале и истакао да се данас радује пуним срцем: „Васкрсла Галаксија испунила је два услова. Први су аутори, а други дародавци.“

Председник Управног одбора РТС-а, професор Владимир Вулетић, рекао је да је уверен да ће нова Галаксија пронаћи пут до младих читалаца и то је права мисија часописа.

„На РТС-у ћемо се трудити не само да промовишемо Галаксију, него и да нам служи као инспирација Образовно-научном програму и новом ТВ каналу“, рекао је Вулетић.

Декан Машинског факултета Радивоје Митровић приметио је да младе генерације траже озбиљно штиво, као и да поред формалног треба да постоје и други облици неформалног образовања, попут Галаксије.

Митровић је истакао да је Србија у парадоксалној ситуацији, да има сјајне и паметне људе, а да зависи од туђе памети.

Оно што је веома важно достигнуће Галаксије јесте да је успела да споји интелектуалну елиту дијаспоре и Србије.

„Потребна је већа симбиоза врхунске научне дијаспоре и нас који смо овде остали. Афирмација истинских вредности, преузимање одговорности и нуђење решења“, навео је декан Машинског факултета.

Срђан Огњановић, директор Више математичке школе, сматра да се у данашње време интелектуална елита повукла поред неукусом, али и напоменуо да будућности нема без науке.

Огњановић је пожелео уреднику Станку Стојиљковићу успешан рад, а као пример да је урађен добар посао са Галаксијом, директор Више математичке школе навео је да су ђаци разграбили часопис.

„Станко је успео немогуће. Оживео је нешто што је нестало пре 18 година. Дуг век желим Галаксији“, сматра Илија Церовић, уредник Образовно-научног програма РТС-а.

Према његовим речима, у промоцији науке РТС и Галаксија треба да сарађују и заједно су јачи.

Уредник часописа Станко Стојиљковић захвалио се свима на речима хвале: „Све сте у праву.“

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Галаксија

Многаја љета господо!