Да ли је „југо“ најгори аутомобил?

Први „југо“ ручно је састављен 1978. године под именом „фијат 127“ и поклоњен је тадашњем председник Јосипу Брозу Титу. Тита више нема, нема ни Југославије, али „југа“ и даље виђамо на улицама. И поред његовог трајања, у Америци су га прогласили најгорим аутомобилом икада. Проверавали смо јесу ли Американци у праву.

Више слободе за мање новца. Поуздан и сигуран. За градску вожњу и неприступачне терене-југо ће вас одвести било где. Овако су га рекламирали осамдесетих у Америци, а коштао је свега 4.000 долара. Данашњих 800. И поред тога аутомобилска икона Југославије није најбоље прошла на америчком тржишту, а чак су га и прогласили најгорим аутомобилом света.

„'Југо' је био један куриозитет када се појавио, јер је био једини аутомобил из комунистичке, односно социјалистичке земље на северноамеричком тржишту. Игнорисан је можда због тога што је био најјефтинији аутмобил у најјефтинијој класи у том тренутку“, сматра Ђорђе Сугарис из „Аутославије“.

У филмској индустрији нису га игнорисали, већ су му доделили неколико улога. Тако су га између осталог возили Брус Вилис и Том Хенкс. Био је и инспирација уметницима. Зашто онда није успео да инспирише и грађане Америке?

„Заступник за америчко тржиште је био извесни Малком Бринкли кога су звали Мистер банкрот. Можда су они поистоветили њега са тим Бринклијем, који је заиста ишао из фијаска у фијаско, тако да несрећа је била да је он био заступник за Америку“, објашњава Братислав Петковић, власник Музеја аутомобила.

На америчким улицама се можда није виђао често, али зато готово да није постојала улица у Југославији коју није красио бар један „југо“. Управо овај аутомобили на тркачкој стази је и Чедомира Бркића довео до титуле првака Југославије у аутомобилизму 1987. године.

„У моменту кад је држава била у разлазу Србија је имала значајан број југића, више од пола првенства је практично било у класи 'југа' 1 и 2. Ти такмичари су изнели првенство, јер је остало нешто мање од пола аутомобилиа других категорија и тако смо ми кроз школовање и тај број возила остали и даље најмасовнија аутомобилска држава у региону“, истиче Бркић.

„Југо“ има још предности, а то најбоље знају они који се брину о његовом стању.

„Предња вуча, проходност, у зимском периоду је један од најпроходнијих аутомобила после ладе самаре. Ја бих на пример дао предност 'југу' у односу на голф 1. У конструктивном смислу- мотор је квалитетнији решен, онда задњи лежајеви точкова су много квалитетинији него на голфу и мање се мењају“, тврди аутомеханичар Раде Ђилас.

За возаче југа често у шали кажу да ће сви у рај јер су пакао већ прошли возећи овај аутомобил. Kолико има истине у томе питамо Павла Зоговић, који је поносни власник „југа“ -кабриолета. 

„Kажу људи да је паклена вожња, зато што су ти аутомобили мало јефтинији, мало лошијег квалитета, мало се лошије одржавају, нису баш безбедни, али генерално ништа од тога није претерано истинито. Тако да то можемо проверити у једној тест-вожњи“, позива нас Павле.

Вожња је била безбедна, али и занимљива. У њој сам сазнала да за десет година, колико је код њега, југо га ни једном није оставио на цедилу, као и да му је омиљен пут за Доњи Милановац-где се одржава традицонални скуп љубитеља југића.

Да „југо“ није толико лош аутомобил, можда најбоље говори то што још увек није пронашао место у музеју. За разлику од његових бројних вршњака, направљених пре скоро четири деценије као што је на пример „москвич“, он и даље језди улицама. И колико нам се чини још дуго неће бити део поставке.

Остали аутори: Вишња Вишњић Милић
број коментара 38 Пошаљи коментар
(недеља, 10. феб 2019, 11:44) - kg11anonymous [нерегистровани]

kratko secanja

Radno ime "127"? Alvirovicu se sigurno prevrce zeludac... Bar RTS ima one koji jos znaju tacne podatke, posebno o poslu sa Briklinom (Yugo america).

(недеља, 10. феб 2019, 07:55) - raca [нерегистровани]

jes bre

Ali ima jedna kvaka ,svidjalo se to nekom ili ne a to je ;
Nema nesta lose ali ima los vozac koji slabo brine o odrzavanju i dobar vozac koji brine o odrzavanju onoga sto ima ,
druga je stvar kolko para tolko i muzike,a to sto mi hocemo da za dinar vozimo merdzu to je druga stvar

(недеља, 10. феб 2019, 05:10) - anonymous [нерегистровани]

Taj Yugo nije bio tako los...

...kad su ga uporedjivali sa bas najgorim. Ista fora kao i sa zivotom u jugoslaviji kad su (Srbi i vlast) u to vreme uporedjivali sa zivotom u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji. Slovenci i hrvati su uporedjivali sa Nemackom, Austrijom, Engleskom, Amerikom...Srbima se cinilo da je dobro, a ovim drugima se cinilo da ce im biti bolje kad izadju iz te iste.
Poz

(недеља, 10. феб 2019, 03:31) - anonymous [нерегистровани]

Bosna I Hercegovina

Yugo Yugo Yugo... Lijepa sjecanja.

(субота, 09. феб 2019, 21:15) - Tragedy [нерегистровани]

Osnovna skul

Kako te nije sramota.....

(субота, 09. феб 2019, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

свега 4.000 долара. Данашњих 800.

Zar je dolar sada jaci nego onda?

(субота, 09. феб 2019, 18:55) - Цане [нерегистровани]

шта причате

Каква море проходност? Говорите о проходности ко да је тенк а не југо. Где се то он "пробијао" па вам је оставио такав утисак. Као и све остало код нас, то је био ауто за еру 80их, 90их година је већ био превазиђен, а то што се код нас склапао до 2000 и неке, то је наш проблем што све идемо логиком "добро је, не мењај ништа"...

(субота, 09. феб 2019, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

Kolko para

Mi smo takvi kazemo nase nam ne valja Ma znam i ja i volim i Porcshe i Ferari pa Mercedes itd itd nego nema para Sad sto se tice Juga nije on bio los malo slaba limarija zbog zastite ali poznata mi je jedna stvar koja je istinita To je ispravnost motora jer su montirani delovi koji nisu u toleranciji i ko je bio uporan to je otkrivano u servisu u 21 maju u Rakovici Da to nije radjeno druga prica Tako da se desavalo da istog dana kupimo Yuga ja i ti i ti nemas problema a ja vrlo brzo pocinju kvarovi Moze li to kod Nemaca da se desi Ni da pomisle Hvala na prostoru

(субота, 09. феб 2019, 17:14) - Gastarbeitovanje! [нерегистровани]

Na parkingu firme...

video sam Yuga i sačekao vlasnika;-Nisam imao problema,reče kolega Nemac!-Ni đavo nije toliko crn...

(субота, 09. феб 2019, 16:23) - Sara [нерегистровани]

Да ли је „југо“ најгори аутомобил?

Zato je F 117 A najbolji, oborila ga pracka