Олимпијске медаље у Токију 2020. од електронског отпада

Све медаље на Олимпијским и Параолимпијским играма наредног лета у Токију биће направљене од рециклираног електронског отпада – укључујући одбачене паметне телефоне, дигиталне камере, таблете и лаптопове, објавили су организатори.

Званичници организационог одбора саопштили су да ће до краја марта прикупити довољно застарелих електронских уређаја како би извукли потребну количину злата, сребра и бронзе за израду свих медаља које ће бити додељене следеће године, пише Гардијан.

Становници из свих делова Јапана протеклих месеци донирали су готово 48.000 тона електронског отпада. Како се наводи, сакупљено је више од пет милиона мобилних телефона.

У готово свим већим јапанским градовима били су постављени пунктови за прикупљање непотребних електронских справа.

Само до јуна прошле године из њега је прерађено 2.700 килограма бронзе, више од 30 килограма злата и 4.100 килограма сребра.

Иако још нису прикупили потребне количине злата и сребра, али имајући у виду електронски отпад који још није стигао до њих, у организационом одбору Олимпијских игара у Токију верују да ће имати довољно материјала за постизање циља.

Овај концепт је био примењен и на претходним Олимпијским играма у Рио де Женеиру 2016. године, али тада је само 30 одсто сребрних и бронзаних медаља било израђено од рециклираних материјала.

Олимпијске игре ће бити одржане у јапанском главном граду, Токију, од 25. јула до 9. аугуста 2020. године. То ће бити друго издање Олимпијских игара у овом граду, после оног из 1964. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар