Да ли ће Гренланд извозити песак због климатских промена?

Гренланд би могао да почне да извози песак, „захваљујући“ глобалном загревању које топи огромну ледену површину острва и спира велике количине талога у море, закључак је најновије студије тима научника из Данске и САД.

Водећи аутор студије Мет Бендикен, истраживач са Универзитета Колорадо, указао је на чињеницу да топљење леда можемо замислити као једну славину кроз коју се излива песак на обалу, пренео је Ројтерс. Студија наводи и да би Гренланд могао да процени ризике обалног рударства, што се првенствено односи на рибарство.

Песак би Гренланду могао да донесе корист од климатских промена, објављено је у часопису „Натуре Сустаинабилити“.

Светска потражња за песком износила је око 9,55 милијарди тона у 2017. години с тржишном вредношћу од 99,5 милијарди долара и предвиђа се да ће досегнути готово 481 милијарду долара у 2100. години, подстакнута растућом потражњом и могућим несташицама, наводи се у студији.

Давид Бурман са данског универзитета у Архусу, који није био укључен у студију, рекао је да већ постоји нека локална експлоатација песка за домаћу грађевинску индустрију на Гренланду и да је то тренутно јефтин ресурс који ће сигурно постати скупљи.

У студији се истиче да би песак и шљунак могли да се користе и у будућности како би се ојачале плаже и обале које су под ризиком од пораста нивоа мора, што је делом узроковано и отапањем Гренланда.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 12. феб 2019, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Slani pesak

Da li je morski pesak koji je slan dobar za upotrebu
Ili se mora prati pre upotrebe, i ako je tako kako se to obavlja