Пронађена олупина америчког носача авиона „Хорнет“

Истраживачки брод „Петрел“ пронашао је олупину америчког носача авиона „Хорнет“, којег је јапанска морнарица потопила пре 77 година у бици код острва Санта Круз.

Ратни брод је пронађен на око пет километара дубине близу Соломонових острва. Са „Хорнета“ је лансиран и Дулитлов напад, који је изведен 18. априла 1942. године. Подразумевао је напад бомбардера „Б-25 мичел“ и показао да јапанска матична острва нису ван домашаја савезничких снага.

„Хорнет“ је имао важну улогу и у једном од најважнијих окршаја Другог светског рата – бици код Мидвеја. Америчка морнарица нанела је тежак пораз Јапанцима, потопивши им четири носача авиона, чиме је на Пацифику потпуно преокренут стратешки однос снага у корист Американаца.

После Мидвеја, јапанска морнарица је близу Соломонових острва у бици код острва Санта Круз комбинованим нападом нанела тешка оштећења и онеспособила „Хорнет“.

Носач авиона погођен је 26. октобра 1942. године са три бомбе из ваздуха и два торпеда. У ситуацији у којој авиони нису могли да буду лансирани са палубе, а брод остао без погона, наређено је да тешка крстарица „Нортемптон“ одшлепа „Хорнет“ и извуче га из опасности.

Ипак, јапански авиони су га сустигли, а један од лансираних торпеда погодио је крму од чега се носач авиона накривио. Јапанци су га касније докусурили са још четири торпеда.

Погинуло је 140 чланова посаде. „Хорнет“ је уједно и последњи амерички носач авиона потопљен непријатељском ватром.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 08:35) - Helleri [нерегистровани]

Atomske bombe

Atomske bombe su bačene kako bi Japan što pre kapitulirao pre ulaska SSSR, napredovali su munjevito. I kako bi ih primorali na kapitulaciju a sa druge strane da ne bi pali u ruke SSSR, bacili su im dve atomske bombe.

(среда, 13. феб 2019, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

Танте за кукурику

Зато су им после САД то лепо наплатиле са каматом. Све по заслузи, историја и даље памти невероватно понашање Јапанаца током другог светског рата.

(уторак, 12. феб 2019, 20:25) - Hans [нерегистровани]

Hiroshima

Zato posle nuklearke kabuuum.