Бака са четири разреда школе највреднији читалац библиотеке у Пецкој

Рада Ђокић није имала услова да се школује као дете, завршила је само четири разреда основне школе и упркос свим обавезама које има на селу, своје слободно време проводи читајући књиге.

„Књиге читам од малих ногу, од када сам пошла у школу, и оне су моја највећа љубав, без њих не могу. Већ 40 година сам члан библиотеке у Пецкој. Колико сам књига прочитала ни сама не знам, читам домаће и стране писце“, прича Рада из села Царина која важи за највреднијег читаоца истуреног одељења Народне библиотеке у Осечини.

У библиотеци у Пецки, у категорији одраслих чланова, најактивнија је госпођа Рада Ђокић и бар једном недељно долази у библиотеку, када јој то обавезе дозволе, јер је она жена са села која има пуно обавеза, каже библиотекарка.

„Завршила сам четири разреда основне школе, тад није било обавезно ни осам разреда“, сећа се Рада и каже да не замера родитељима који је дали на даље школовање.

Упркос свим обавезама које има на селу, Рада своје слободно време проводи читајући књиге: „Читам од раног јутра, уз кафу, а после тога сам посвећена дневним обавезама. Сваки слободан тренутак користим за читање, па и када је време за спавање“.

Деси се да за седам дана прочита и по три књиге, наравно, када јој време и послови дозволе, а нарочито кад су празници.

„Омиљени писац ми је Мир Јам, највише сам њених књига прочиатала. Књиге су мој лек за душу“, истиче мештанка Царине.

Каже да би волела да има своју библиотеку, али да јој то, упркос великој жељи, финансије не дозвољавају. Да би Радина библиотека била богатија, РТС је даривао неколико књига из свог издаваштва.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

Bake je legenda

Svaka cast baki. Da dugo pozivi i da se nacita dobrih knjiga.