Уместо кадионице, отац Младен у руци држи гитару

Од пре неколико месеци за грађане Сврљига долазак у цркву је посебан доживљај. После недељне литургије и за празике, верници могу да уживају у духовној музици, али на један другачији начин.

Недељно јутро испред храма посвећеог светом цару Константину и царици Јелени, за Сврљижане је посебан доживљај.

На идеју да песмом и гитаром привуче вернике, отац Младен Маринковић дошао је још као ученик Богословије, а по угледу на чувеног владику Николаја Велимировића.

„Док је био Први светски рат сам владика Николај Велимировић је свирао фрулу у једном парку у Енглеској да би се народ скупио, па тек кад би се народ окупио, он би започињао своју проповед“, објашњава Младен.

Најпре је изводио познате духове песме, а онда и своје. Компоновао је десетак композиција, углавном за децу.

„Људи су навикли да виде свештеника са крстом или са кадионицом, мало је необично да се види свештеник са гитаром и био сам уплашен да не буде негативних реакција“, каже отац Младен.

Али страх је превазишао уз подршку нишког црквеног хора, са којим је започео сарадњу док је службовао у нишкој Саборној цркви.

„У лику оца Младена ми смо нашли дивног пријатеља који је успео да разуме потребу детињу да кроз музику изрази своју веру према Богу“, наводи Јована Микић из Дечјег омладински хора „Бранко“.

Захваљујући управо овом хору, за стваралаштво оца Младена чуло се и у Русији, али, каже, највеће задовољство донело му је извођење песме „Светлост васкрсења“ на Васкршњем концерту у Храму Светог Саве у Београду.

Остали аутори: Јелена Пиљевић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Св. Николај Српски

Лепа и занимљива вест. Претпостављам да је ауторка мислила на св. Владику Николаја (Велимировића)?