Напуштају научну каријеру када добију прво дете

Према студији објављеној у Зборнику Националне академије наука САД, 43 одсто жена и 23 одсто мушкараца напушта каријеру у науци, технологији, инжењерству и математици када добију прво дете.

Истраживачи су анализирали податке прикупљене у студији која је вођена више од десет година, у жељи да утврде колико оснивање породице утиче на родне разлике у овим научним областима, јавља Ројтерс.

Подаци су прикупљани само од научника који су имали стално, пуно радно време и нису имали децу у тренутку попуњавања првог упитника.

Резултати показују да је око 11 одсто новопечених мама заменило свој посао са пуним радним временом за мање плаћене повремене послове, а чак 15 одсто је потпуно напустило посао.

Многе су се одлучиле за промену каријере, надајући се да су послови у областима као што су менаџмент, маркетинг и услужне делатности компатибилнији са породичним животом.

„Очигледно је да се на овај начин губе вредни и високообучени сарадници у области науке, технологије, инжењерства и математике у време када постоје показатељи да постајемо мање конкурентни на светској сцени“, сматра Ерин Чек, професорка социологије на Универзитету у Мичигену, једна од ауторки ове студије.

Трошкови проналажења замена и обуке за таква висококвалификована радна места често могу бити знатно виши од давања двомесечног плаћеног одмора. „Зато је необично што се компаније оглушују о ова упозорења“, закључује професорка Чек.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Шта текст заправо каже

Пошто нови родитељи не добијају породиљско одсуство у разумном трајању радије се одлучују на потпуну промену каријере. Тиме уместо да институти задрже вредан кадар и поред родитељства они губе све јер им је непојмљиво да икоме дају разумну плаћену паузу за подизање детета. Шта да се ради? Капитализам не зна за паузе.