Лутријски милионери на мукама

Синоним за срећника могао би да буде добитник на лотоу. Ипак, када се у џеп слије велика свота, можда и није тако лако одлучити шта даље. Финансијски стручњаци саветују да треба омогућити да „новац генерише нови новац“.

Грађани кажу да, када би добили лото-премију, не би открили свој идентитет и да би бар део добитка на лутрији поклонили. Од остатка новца би негде отпутовали, купили станове, кола.

Савет је да се део новца свакако уложи, и то према препоруци оних који новцем умеју да управљају.

Душан Узелац са портала kamatica.com саветује добитнике на лутрији да се консултују са инвеститором, консултантом за финансијска улагања и са брокерима.

„Потребно је да се чују све те информације и савети да би тај новац на крају крајева обезбедио континуиран прилив, било кроз некретнине, инвестирање у берзу или неки бизнис. Поента је да новац генерише новац“, каже Узелац.

Стручњаци поручују да је најсигурније је улагати у државне обвезнице. Добитак је од један до три одсто годишње. Ко се мало више разуме, ту је берза. Промет на нашој берзи је мали, али закон дозвољава улагање на иностраним.

„За оне који немају много искуства са берзом, мој предлог је да крену постепено, прво са мањим износом а да га после постепено повећавају. Важно је и да се ослоне на информације које могу добити од берзанских посредника“, каже брокер Бранислав Јоргић.

Улагати се може и у злато и племените метале или пшеницу, кукуруз, соју...

„За пшеницу постоји одређена неизвесност о томе какав ће род бити ове године. Постоји потенцијал да онај ко, на пример, раније купи пшеницу, касније може да оствари солидан прилив“, објашњава Јоргић.

Када лото-добитници плате порез од 20 одсто, сваку обавезу према држави су измирили, остатак је ослобођен дажбина и спреман за трошак.

Узелац наводи да велики број добитника на лутрији нема искуства са финансијама и да је то она дужа страна полуге, која може да озбиљно поправи нечији живот, али и да га поквари.

„Није уопште реткост да они који добију велике новце, брзо потроше те новце и на крају остану са много мање него што су пре тога имали“, упозорава Узелац.

Баш зато се у свету добитници премије на лутрији често одлучују за исплату на рате, за десет или чак 20 година. Тако сами себе спрече да потроше све одједном.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 05:32) - anonymous [нерегистровани]

Istina ili reklama

Srbijo

(среда, 20. феб 2019, 00:47) - anonymous [нерегистровани]

Kakvo dezinformisanje

Ulaganje često nije uopšte dobar potez za one koji se ne razumeju. Baš zato se sve lako i izgubi, jer se novac prepusti "stručnjacima". Takođe, nije tačno da se u svetu "bira" isplata dobitka na rate. U državama sa visokim standardom i ogromnim dobicima (stotine miliona dolara ili evra, čak i više) dobitak ne može da se pokupi odmah, nego se isplaćuje isključivo u ratama da se ne bi stvorili poremećaji na tržištu, ali i da ne može tek tako da se uđe u krug bogatih. Dakle, neko postaje bogat samo na papiru, a u stvarnosti ne može odjednom da uloži svojih 300 miliona dolara u neki posao (koji bi mu doneo 500 miliona). Zato ovaj tekst mogu da shvatim samo kao najavu uvođenja takve obaveze i kod nas. Vladajuća stranka odmah uzme 20 % poreza, a onda u stvari zadrži i ostatak dobitka, da ga ona obrće kako hoće decnijama. Bez isplate bilo kakve provizije "srećnom" dobitniku.

(среда, 20. феб 2019, 00:30) - anonymous [нерегистровани]

taman posla

pa da ga ti koji se bave berzom prevare i skucaju mu sve pare. Zavisi od para koje dobije naravno onaj ko je dobio veci iznos. Ako moze da kupi 3-4 stana (velika nagrada) tad ih izdaje i prima svakog meseca lepu platu. To je najjednostavnije za one koji ne znaju u koji biznis da uloze pare. Postoje razne i dobre fransize, a to moze da bude uvek dobar biznis, samo ga treba znati voditi. U svakom slucaju velike nagrade uvek dobiju oni koji ne znaju sta da rade sa toliko para i vrlo brzo sve skucaju. Ja koji znam u sta bih ulozio pare, sigurno nikad necu dobiti neku veliku nagradu, a uostalom, treba i uplatiti loto!!!

(среда, 20. феб 2019, 00:20) - anonymous [нерегистровани]

Nije tačno

da odbitkom 20% prestaju sve dažbine državi. Na ostatak se plaća porez na lična primanja.

(среда, 20. феб 2019, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

Lutrija sama po sebi donosi jako veliku zaradu, odkud tolike manipulacije oko igara na srecu ?

Kakva sreca, kakvi dobici, pa nama je zakon pun rupa oko igara na srecu ?
Samo kod nas je moguce da drzavna lutrija bude u stecaju, ili da se unapred prikazu brojevi koji ce biti izvuceni.
Samo je kod nas moguce da se u nekim kazinima bez kontrole namestaju dobici i procenti davanja i uzimanja, a zakonom je propisano da je to 20 procenata najvise u korist kazina.
Tih 20 procenata moze biti stvarnih 20 procenata, a moze biti i 99 procenata ako se vestacki duvaju stanja.