Карипски рај са фотографија

Уколико ових дана чезнете за сунцем и маштате о далеким дестинацијама, утеху можда можете пронаћи и у Београду. И то на изложби „Предивна Куба“, која се отвара у галерији „Никола Радошевић“ при Удружењу самосталних уметника фотографије Србије.

Поља дувана и шећерне трске, олдтајмери и музичари, само су неке од фотографија које је на Куби забележио Владимир Савић.

Програмер који је већ 30 година заљубљеник у фотографију свој годишњи одмор 2017. године провео је на Куби, а од снимљених фотографија настала је изложба „Предивна Куба“.

„Земља је врло захвална за фотографију, боје су феноменалне, све је живописно и шарено, тако да се, као логичан избор, када завртите глобус наметне да прво помислите на Кубу“, рекао је аутор изложбе, Владимир Савић.

Фотографије су настајале широм Кубе, од Хаване преко Вињалеса до Тринидада. У тренутку великих промена на острву, Владимир је овековечио Кубу какву можда нећемо памтити за десетак година.

„То је сублимација различитих култура пошто су они били колонијална земља, утицај тих свих страних завојевача се одразио и на њихов свакодневни живот. Све је спектакуларно. Архитектура је невероватна, старинска из периода пре Другог светског рата, као и аутомобили и природа“, каже аутор изложбе.

Зато и не чуди што је из карипског раја, како називају Кубу, донео више од 3.000 фотографија. На изложби је место пронашло тек 28 најлепших.

„Са дигиталном фотографијом више није тешко правити толики број фотографија, нисте ограничени филмом. Тај избор је нешто што се ради скоро пола године, годину дана, сужавате и сужавате избор и онда дођете до неког броја који презентујете галерији, а онда кустос од тог броја по свом избору одабере тридесетак.“

Изложба „Предивна Куба“ у галерији „Никола Радошевић“ отворена је до 24. фебруара.

Остали аутори: Јелена Николић
број коментара 0 Пошаљи коментар