Макетарство као хоби који доноси зараду

Тридесетогодишњи Миша Стевановић из Чачка претворио је хоби у професионални посао. Дуго година се бави макетарством. Мини-објекте типских кућа, пословних зграда и културних установа израђује без нацрта и са комплетним ситним покућством. Од тог посла, каже, може да се живи.

Миша до најситнијих детаља, а често и помоћу пинцете, поставља ситне делове на макете које израђује. Наручени модели углавном имају нацрт, а некада их сам осмисли и направи.

„Кренем да радим макету на начин на који се објекат иначе прави, од темеља па до крова. Једноставно, кроз рад пројектујем и стварам објекат онако како би требало да изгледа у стварности. Трудим се да користим материјале који су иначе коришћени у изградњи објекта. Највише волим да израђујем оне који су старог типа као што су наше старе српске куће“, описује Миша свој рад.

Макетарством се бави од основне школе. У почетку је то био хоби. За израду је често користио рециклиран материјал.

„Почело је кроз игру. Једноставно, волео сам те грађевинске објекте. Имао сам жељу да студирам архитектуру и имао сам неке своје идеје о пројектовању нових објеката, а онда сам то кренуо да радим преко макета. Не преко цртежа, него преко макета“, присећа се Миша.

Посао се проширио па је Миша израдио и макету зграде немачке компаније која ће пословати у Чачку, конак Јована Обреновића, некадашње традиционалне виле...

У гаражи своје куће Миша даноноћно смишља и прави нове мале грађевине. Оно од чега не одступа јесте то да макета може увек да се посматра споља, а да, када скинете покретни кров, ту су увек, до најситнијих детаља, ентеријер и покућство.

број коментара 0 Пошаљи коментар