Дрво осликано ватром

Једна од најстаријих начина писања јесте техника писања ватром – пирографија. Такво писање касније се претворило у уметност, у сликарство. Данас се бављење пирографијом доста разликује јер су нам на располагању и многа техничка помагала.

Вештих руку дело уз помоћ алата: лемилице, полиографа, дрвета, ствара се цртање и писање ватром, техником пирографије.

Умерник Слободан Крстић каже да је за дрво важно да буде релативно суво: „Максимално неких десетак степени влажности треба да буде, не сме много да буде влажно дрво јер онда не може да се ради“.

Најпре се обрађује дрво, прича Слободан, затим се исцртају мотиви и тек онда се лемилицом извлаче основне линије.

„Касније се ради сенчење где ја на рачунару гледам увеличану слику коју треба да радим и на основу тога сенчим, правим разноразне нијансе“, истакао је Слободан додајући да је идеју да се бави пирографијом добиокада је видео мајсторе који су дуборезом правили иконе.

Кажу да је у генима све записано, а од рада и залагања долазе до изражаја они дарови које смо наследили. Слободан је почео са оцем да прави макете за бродове, а данас је дар цртања пренео на дрво.

„За светлије површине користи се слабија лемилица, а што се иде ка тамнијој варијанти користи се јача лемилица – што је јача лемилица то је тамнија површина“, објашњава Крстић.

Пирографија се ради ручно, а свака линија се посебно исцртава. За рад овом техником потребно је стрпљење, прецизност, тачност. За једно дело цртано овом техником потребно је и до месец дана.

Слободан Крстић каже да му је најбитније то што га опушта цртање овом техником.

Уз мало маште, креативности и дара, само ретки људи могу да се баве овом техником. Свака слика је оригинална и непоновљива.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Za proizvodnju na veliko

neka napravi cnc laser. Za 20 min dobija sliku boljeg kvaliteta.

(понедељак, 15. апр 2019, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

Lokalitet

Zasto ne kazete gde radi ovaj umetnik ?