Тајна универзума скривена у јајету

Јаје узимамо здраво за готово, али ако се мало замислимо и завиримо кроз његову љуску од калцијум-карбоната, открићемо читав микрокосмос који се не разликује од целог свемира.

Већ хиљадама година јаје се налази у центру људске егзистенције. У многим религијама и предањима, почев од древних Египћана, преко Грка, Римљана, старих Инка, у причама о настанку света налази се јаје.

Прастановници јужне Калифорније, племе народа Кахула веровало је да је свет настао из разбијеног јајета. Племена која су насељавала Омаху, Небраску и Ајову веровала су да је јаје пало у светски океан. Унутар њега су биле све мајке и сви очеви свега што ће бити рођено.

Тако каже предање, а шта каже наука?

Насин сателит Вилкинсон је 2006. године сакупио податке који указују на то да је и сам свемир у облику елипсоида, односно да је овалног јајастог облика. Научници ову тезу не могу нити да докажу, нити да оспоре, али остаје могућност да вероватно живимо у једном јајету које се непрестано шири.

Јохан Кеплер је још 1609. године потврдио да се планете, укључујући и нашу, окрећу око Сунца не баш по правилној кружници, већ да имају елипсасту орбиту. Зато нам и Месец на ноћном небу некада изгледа већи, а некада мањи.

Постоји још једна сличност између Месеца и јајета. Мада изгледа као да је глатка, љуска јајета има најмање 17.000 сићушних кратера по себи. Осим тога, љуска је и полупропустљива и кроз њу пролазе ваздух и влага.

Јаје је структура која нема никакву спољашњу подршку, а ипак је довољно јако да заштити и развије живот у себи. Ако се на једну тачку изврши притисак, он ће се подједнако распоредити преко целе куполе. Зато је немогуће смрскати јаје у длану једне руке.

Људи су желели да копирају овај савршени, аеродинамични, природни облик који нема ни почетак ни крај. Међутим, тек крајем 20. века архитекте су се осмелиле да пројектују грађевине у облику јајета. Ипак, јаја су одувек била инспирација уметницима, од Далија до Фабержеа, али и у филмовима и у литератури.

Беланчевине јајета имају савршену комбинацију аминокиселина које учествују у изградњи људског ткива. Бољу комбинацију има само мајчино млеко.

Јаја пржимо, поширамо, печемо, кувамо, а пролеће дочекујемо ускршњим шареним јајима. Изгледа да јаје у себи крије много већу тајну но што нам се на први поглед чини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 21. апр 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Sam svemir je beskonacan...

Beskonacnost je matematicki dokazana..
Sve su beskonacnosti jednako beskonacne...
Iz bilo koje tacke u prostoru. Iz svake tacke u svim pravcima.
Zbog svoje beskonacnosti Ni svemir ni univerzum ne mogu imati
nikakav oblik.
A najmanje obik ljuske od jajeta od kalcijum karbonata .
Svemir je bez oblika...