Половина Срба словенског порекла, а сваки десети – Герман

Руководилац Српског ДНК пројекта Милан Рајевац каже да 50 одсто Срба има словенско порекло, док је у другој половини највише оних с генима староседелаца Балкана. Додаје да су се у генетски код Срба „уписали“ и Германи, али и народи са Кавказа и Блиског истока.

У бази Српског ДНК пројекта, који је пре седам година покренуло Друштво српских родословаца „Порекло“, а који се спроводи у сарадњи с Центром за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије, а који показују да је половина Срба по мушкој линији словенског порекла. 

„Реч је о две основне хаплогрупе I 2а и R 1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско староседелачко, односно прасловенско порекло“, каже Рајевац за Танјуг.

ДНК истраживања су показала да је генетички код Срба, као и свих других народа, шаролик и комбинован и од гена Германа, Келта, али и народа са Кавказа и Блиског истока.

У Пријепољу је највише викинга 

„Хаплогрупа I 1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки десети или једанаести Србин има германско порекло“, објашњава Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин – викинг.

„То може да се каже за Пријепоље и околину, где је највише оних који имају порекло од викинга, тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа R 1а, иначе карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу“, рекао је Рајевац.

Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Келтима, а са таквим пореклом је око пет-шест одсто Срба.

Заблуда је да су српски гени помешани са турским 

Како каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу порекла српског народа.

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и централноазијске народе.

„Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код Бошњака је незнатан генетски уплив Турака“, наводи Рајевац.

Додаје да Срби, Црногорци, Бошњаци и Хрвати имају врло сличну генетику и да су I 2а и I 1а најбројније хаплогрупе код свих тих народа.

Према његовим речима, током претходних седам година, дошло се до низа занимљивих података на основу резултата тестираних и њихових сродника, па су тако откривене родбинске везе двојице познатих песника, Милутина Бојића и Милана Ракића.

„Показало се да су њих двојица имали заједничког претка. Истраживања, рецимо, указују и да би династије Карађорђевић и Обреновић могле да припадају истој грани“, наводи Рајевац.

Најпоузданије испитивање порекла омогућава Y хромозом

Истраживање у оквиру Српског ДНК пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНК хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује порекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Како је појаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет-шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промене X хромозома веома ретке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање порекла.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(петак, 23. авг 2019, 20:55) - Sale Vidikovac [нерегистровани]

Haplogrupe i druge nebuloze

Ne znam da li će se ovo objaviti, jer nije u skladu sa nekim balkanskim nacionalnim mitovima. Pa onda bože moj, razni ultranacionalisti i neonacisti mogu biti uvređeni i proglasiti ovo za govor mržnje prema njima jadnima. Neretko nas zabavljaju sa ovim haplogrupama i drugim "dokazima" kako postoje neki geni nacija, geni grupa nacija, geni ovih i geni onih. Imajući u vidu dramatično mešanje evropskih naroda od Rimskog Carstva naovamo, garantovano ne postoje nikakvi geni nacija. Svi Evropljani od Lisabona do Vladivostoka, kao i od Svalbarda do Krita imaju garantovano ISTE GENE posmatrano u proseku. Postoje ogromne razlike u genima pojedinaca, ali u okviru svake evropske nacije postoje svakojaki geni raznih pojedinaca. Dakle jedan Srbin može biti genetski mnogo bliže nekom Portugalcu ili nekom Norvežaninu nego drugom Srbinu. To posebno važi za naš nesrećni region, gde su razne budale lupetale o "hrvatskim", "srpskim" i "albanskim" genima. Ovde tek nema ni najmanje naznake nekih bioloških razlika. Nacije veze nemaju sa biologijom, nacije su socijalna konstrukcija, i samo se opasni nacisti ili teške budale bave dokazivanjem biološke posebnosti svoje nacionalne grupe. Zar se baš ništa nismo naučili od strahota II svetskog rata? Treba li sve to da nam se ponovi, da bi digli ruke od ovih gluposti? Bože pomozi nam ludima.

(петак, 23. авг 2019, 18:52) - Drmr [нерегистровани]

@I Rakija je dobila ime...

Nemoj je nazivati rakijom,vec sljivovicom,kajsijovacom,kruskovac itd.sve su to srpske reci.

(петак, 23. авг 2019, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Хаплогрупа И2

Уопште није сумњиво ту хаплогрупу сматрати Словенском, распрострањена је код нас управо захваљујући Словенској сеоби. У Украјини ту хаплогрупу носи око двадесет посто тестираних мушкараца, ако узмемо то као просјек за читаву државу то нам говори да И2а1 у Украјини има око осам милиона носилаца. Не знамо ни за какву миграцију широких размјера са Балкана у Украјину, али зато поуздано из Византијских извора знамо за једну из Источне Европе на Балкан. Доста Срба носи старосједилачке хаплогрупе, али то су Е или Ј, не И2а1.

(уторак, 20. авг 2019, 13:04) - Bungi [нерегистровани]

Pojašnjenje

To je djelimično tačno.Treba pojasniti da se slavenski rod sastoji uglavnom od 2 većinske YDNK halopgupe I2A1(staroevropske) i R1A1b(Izvorno slavenske),pri tome je prva većinska a druga manjiska u slavenskoj populaciji na Balkanu.3/4 muškog stanovništva Balkana čini staroevropski I2A1b rod i on je mlađi od onog sa tromeđe Poljske,Ukrajine,Bjelorusije(I2A1) jer ima mutaciju"b".Ovaj mlađi rod je sa tromeđe došao na Balkan oko 1900 g.p.n.e.To se slaže sa periodom dolaska Ilira na Balkan i vodeći naučnik za ovu halpogupu Nordvedt,iznosi ovakvo stanovište.Drugi manjiski rod R1A1b oko 16-25% muške populacije Balkana ,kod Rusa i Poljaka većinski( oko 70% popilacije) po genetskim istraživanjima je mnogo stariji.Pojedini rijetki primjerci ovog roda sa područja Bosne,Srbije i Makedonije su najstariji R1A1b YDNK halpotipovi čija starost seže do 12200 godina unazad (A. Kljosov).

(недеља, 05. мај 2019, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

20-то колено је преко милион људи!

Израчунајте, размислите, па онда критикујте науку.
п.с., онима којима није јасна ова математика, објашњење: прво колено су родитељи, то су 2 човека, друго су њихови родитељи - 4, треће - 8, 4-о - 16 људи... 20-о - преко милион људи!

(недеља, 05. мај 2019, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

Tri puta "" NE ""( samo tri puta, to nije nista..)

Svi smo mi postali na sjevernom polu.
Prvo se sjeverni pol ohladio ispod sto stepeni a poslije
toga je postao bijeli covjek ---Evropljanin..
Mi smo sa sjavernog pola migrirali u Moravsku a poslije toga na Balkan.
Vazno je da mi nismo postali na juznom polu kao nase komsije iz kine i indije.
I to je vazno . Stigli smo na Balkan mnogo prije nasih komsija...

(недеља, 05. мај 2019, 11:04) - Poreklo pića! [нерегистровани]

I Rakija je dobila ime...

od turskog nacionalnog pića Raki!

(недеља, 05. мај 2019, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Ja lično mislim

A i tvrdim. A što ovi istraživači su prikrili. Da su Srbi 50 % turskog porekla. Jer sada je trenutno politika da volimo ruse. Dok su naši proteklih 500 godina pekli rakiju i svirali uz gusle turci su vredno radili.

(недеља, 05. мај 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

@@Nelogicno

Nije bitno da li su ljudi rasuti po svetu, ovde se radi o poreklu.

(недеља, 05. мај 2019, 08:30) - Podsetnik! [нерегистровани]

Du,Türkisch?!

Zbog brkova,svi me pitaju u Nemačkoj!-Šta ga znaš!Turci su imali pravo prve bračne noći,i to 5 vekova,a oni mi kažu 6!-Mnogo je i jedna noć !