Шангај – град у који је будућност већ стигла

Телевизијски торањ у Шангају одавно није само предајник за емитовање сигнала. У њему се налази хотел, музеј, биоскоп, ротирајући ресторан и видиковац од кога, у сваком смислу те речи, застаје дах.

Једна од најатрактивнијих зграда у Шангају, телевизијски торањ, грађен је од 1991. до 1994. године. Висок је 468 метара.

Импресиван поглед са овог „Бисерног торња", како га у Кини називају, докле год вам досеже поглед, са све четири стране света, пружа се на Шангај.

Посетиоце уз и низ торањ превози лифт на спрат. Како они кажу, „дабл-декер лифт", чија је брзина око 20 километара на час. Торањ има 153 спрат.

На 267-ом метру овог торња налази се ротирајући ресторан. Гости, седећи уз ручак, за сат времена, обиђу цео круг око Шангаја. Задивљујуће, као и сам град.

Торањ је најпосећенији у вечерњим сатима када уз околне зграде овај део града сија јаче него Лас Вегас. До пре 12 година је био највиша зграда у Кини. Данас је пети највиши торањ у свету. Од Ајфеловог виши је за 144 метра, а од Авалског више него дупло, 264 метра.

Овај „Бисерни торањ" једна је од највећих атракција Шангаја и свакога дана га посети око 10.000 људи. Само на лифт чека се у просеку од сат времена до пет сати.

Од рибарског насеља до мегалополиса, Шангај је брзо стигао. За свега стотину година. Почетком 20. века овде је живело око милион људи. Данас их је 25 пута више.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

e...

svi vide kineze kao u kung fu filmovima a kad bi uzivo videli taj Sangaj, Hong Kong i druge njihove milionske gradove raspametilibi se...to je narod sa jako bogatom istorijom i kulturom...

(среда, 15. мај 2019, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Све је то лепо

само за мене је и Нови Сад превелики...

(среда, 15. мај 2019, 11:28) - Marko [нерегистровани]

Istina

Redovi su ogromni, pogotovu u vreme praznika. Trebalo je da cekam 3 sata da bih dosao do lifta, pa sam odustao. Oko 50e je karta. Ali ovakvih tornja ima svuda u Kini, nije jedini...