Слика Клода Монеа за 33 године поскупела 44 пута

Слика „Стогови сена“ Клода Монеа, настала 1891. године, постала је највреднији импресионистички уметнички рад продат на аукцији и нови светски рекордер у свету уметности. Слика је продата за 110,7 милиона долара, за 44 пута вишу цену од оне коју је достигло на претходној аукцији 1986. године.

Једна од легендарних слика стогова сена француског импресионисте Клода Монеа достигла је рекордну цену после осмоминутног надметања шесторице заинтересованих купаца на аукцији у Сотебију у Њујорку.

Моне је серију са стоговима сена од 25 платна насликао недалеко од своје куће у француском селу Живернију, у Нормандији, од лета 1890. до жетве 1891. године.

Слика из 1891. године једна је од само четири дела из Монеове чувене серије „Стогови сена“ која ће се у овом веку наћи на аукцији, и један од само осам примерака који су и даље у приватном власништву. Осталих 17 налази се у музејима, укључујући и њујоршки Метрополитен и Уметнички институт у Чикагу.

Претходни власници су слику купили 1986. године за 2,53 милиона долара. До тада се она налазила у власништву породице.

Уједно, ово је и први случај да је дело једног импресионисте премашило цену од 100 милиона долара. Из Сотебија истичу да се тренутно ово платно налази на деветом месту најскупљих слика продатих на аукцији.

Претходно Монеово платно „Локвањи", продато на аукцији 2018. године, достигло је цену од 84,7 милиона долара.

број коментара 0 Пошаљи коментар