Ниво мора и до два метра виши до 2100. године, Њујорк и Шангај у опасности

Због убрзаног топљења леда на Гренланду и Јужном полу ниво мора могао би да порасте много више него што се раније очекивало.

Досадашње уверење да ће светска мора порасти највише за метар до 2100. године изгледа да није тачно. Ново истраживање дошло је до закључка да ће нови ниво заправо бити два пута виши од процењеног, пише Би-Би-Си.

То ће довести до исељавања стотина милиона људи, наводе аутори студије

Пораст нивоа мора једна је од најдеструктивнијих последица глобалног загревања, а 2013. године Међународни међувладин панел о климатским променама проценио је да ће до краја овог века он износити између 52 и 98 центиметара.

Бројни стучњаци, међутим, верују да је та бројка прилично конзервативна.

На основу онога што је утврђено да се дешава на Гренланду, западним и источним плочама Антарктика, научници предвиђају да ће, уколико емисије гасова остану на тренутном нивоу, ниво мора највероватније порасти између 62 и 238 центиметара до 2100.

Процена је извршена на моделу света који се загрејао за пет степени Целзијуса, што је један од најгорих могућих сценарија.

Поменути извештај из 2013. године узимао је у обзир само „вероватне" сценарије, што се односило на оне исходе са вероватноћом од 17 до 83 одсто. Нова студија узела је у обзир шири дијапазон резултата, покривајући процене са пет до 95 одсто вероватноће.

За очекивани пораст просечне темппературе од два степена Целзијуса, гренландски ледени покривач највише доприноси порасту нивоа мора. Међутим, када пораст температуре прегази два степена, у игру улазе много вече антарктичке ледене плоче.

Упркос мањој вероватноћи да ће се остварити, овај сценарио уопште не треба сматрати немогућим, а његов исход би имао изузетне последице на планету.

Процењује се да би такав пораст нивоа мора поплавио површину од 1,8 милиона километара квадратних.

То би били важна подручја за производњу хране, попут делте Нила, као и великих делова Бангладеша. Велики приморски градови, укључујући Лондон, Њујорк и Шангај, такође би били у опасности.

„Сиријска избегличка криза резултирала је у милиона избеглица које су дошле у Европу. Најмање 200 пута више људи би било измештено са порастом нивоа мора од два метра“, истакао је Бамбер.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 12:51) - andra [нерегистровани]

Moje misljenje

Mi smo okruzeni bezicnim frekvencijama internet,telekomunikacije, itd, koje ne cujemo i ne vidimo, imam utisak ko da zivimo u mikrotalasnoj pecnici. Mozda otud globalno zagrevanje.

(уторак, 21. мај 2019, 11:09) - Бокељ 33 [нерегистровани]

Хладно море у Боки

Ове зиме (која се још осећа у Боки) је Јадранско море рекордно хладно било: само 12 степени. Иначе никад није хладније него 14 степени. Тренд захладњења се осећа већ 4-5 година. Зиме су све дуже и на херцегпвачким планинама дуго остаје снег. 15. маја је пало много снега, што није баш уобичајено.

(уторак, 21. мај 2019, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Bas Njujork?

Pa svaki priobalni grad je u opasnosti ako se more podigne dva metra.
Sto su Njujork i Sangaj posebno pomenuti? Vazniji su od ostalih?

(уторак, 21. мај 2019, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

Vodonik

Zato najbolje preci na automobile sa pogonom na vodu(vodonik).Ima i previse pa taman ce se odrzati nivo mora na istom nivou i nece biti opasnosti a i mnogo je zdravije za okolinu.Treba samo koristiti vodonik za rad motora a kiseonik kao ''izduvni'' gas i time bi jos i poboljsali zivotnu sredinu kiseonikom.Problem je samo sto naftnoj mafiji ne odgovara ovaj besplatni izvor napajanja jer bi bio besplatan i oni nebi imali nikakvu zaradu.

(уторак, 21. мај 2019, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

2100???

Ihaaaaa! Ima do toga još! 81 godina!