Најстарија гљива на свету има милијарду година

Фосилни остаци гљивица, нађени у канадском делу Арктика, показују да су старије 500 милиона година у односу на претходну гљиву-рекордера по старости, која је пронађена у Висконсину.

Малени фосили пронађени у пустој дивљини канадског Арктика су остаци најстарије познате гљиве на Земљи, кажу научници. 

 

Откривени су у једној врсти ситнозрног седиментног камена, у региону јужно од острва Викторија, на рубу Арктичког океана.

Тестови су открили да је гљива из Канаде, старија од оне из Висконсина за око 500 милиона година, дајући јој тако старост од око милијарду година.

Научници описују да су споре гљивица дуге мање од десетине милиметра. Недвосмислено су потврдили да је реч о гљивама, јер поседују кључне карактеристике тих организама укључујући и његове сферне споре, нити које их спајају и двоструке слојеве ћелијских зидова.

Заробљене у камену, гљивице су добро очуване јер су биле заштићене од продора кисеоника, па још увек садрже, на пример, трагове хитина, преноси Гардијан.

Иначе, гљиве имају кључну улогу у бројним екосистемима, јер разлагањем, враћају хранљиве материје у тло. Доказ о томе да су постојале пре милијарду година, указује на време када су ови организми поставили темеље за прве биљке и животиње које су населиле планету.

Екстремна старост новооткривене гљивице може да имплицира да је живот на Земљи настајао раније него што се мисли.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

gljiva stara milijardu godina

neki naucnici stvarno presli sve granice znanja.Ludilo !