Путин тражи благо из музеја у Загребу вредно милионе евра

Руске дипломате у Загребу припремају се за прву службену посету председника Русије Владимира Путина Хрватској, до које би, како је недавно најавио руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов у интервјуу за Тас, могло доћи већ следеће године.

Како наводи хрватски Експрес, Путин, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и хрватски премијер Андреј Пленковић приликом сусрета ће, извесно је, разговарати о низу важних тема: гасоводу, „Агрокору“, руским улагањима у хрватске компаније, хотеле, трговинској размени, украјинском питању.

Како наводи хрватски протал, већ сад се на столу нашло и питање слика руског уметника Николаса Рериха, рођеног под именом Николај Константинович Рерих, тачније, питање повратка десет његових вредних слика које се више од 85 година налазе у Модерној галерији у Загребу.

Амбасадор Азимов покренуо је питање предаје тих слика Русији, земљи из које је Рерих отишао још давне 1917, у време Октобарске револуције, и у коју се никад није вратио.

Иако су слике добро збринуте у Модерној галерији, рекао је Азимов, Русија их тражи јер ће тамо бити "више потражње за њима".

Пре повратка дела овог уметника, потребно је утврдити питање власништва, па је зато руска амбасада почела разговоре с Министарством културе РХ, пренео је хрватски Експрес.

Примопредаја слика између Југославенске академије знаности и умјетности и оснивача Модерне галерије, Хрватског друштва умјетности "Штросмајер", извршена је 1934, о чему постоји записник.

У складу са Законом о заштити и очувању културних добара, није дозвољен њихов трајни, временски неограничен извоз и изношење из Републике Хрватске", стоји у допису који су Експресу послали из Министарства. Рекли бисмо како је то кратки "њет" руским захтевима, наводи Експрес.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 13:04) - anonymous [нерегистровани]

Слике су остале због светског рата.

Путин не тражи слике:)
Рерих jе тражио их То jе била изложба изпред светског рата Оне су остале код вас Данас Русиja их тражи Треба да зна живот уметника. Он je волио Jугословенску и jа сам Рускинjа и волим ваши землjи

(петак, 24. мај 2019, 08:35) - FORum LIvii [нерегистровани]

i mi toga imamo

Italijanske vlasti još pre godinu dana tražile su privremenu zaplenu osam slika italijanskih majstora koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. I to zato što su dela, kako smatraju italijanske vlasti, došla u našu zemlju ne u ime ratne reparacije već kao predmet prevare koju je organizovao kontroverzni jugoslovenski antikvar Ante Topić Mimara.

(четвртак, 23. мај 2019, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Puste zelje

Zasto bi Hrvatska dala ove slike rusima, nisu ukradene, nisu ih hravti i Akademija dobili na prevaru. Umetnik je pobegao od "dobrog" zivota iz SSSR u Jugoslaviju gde je ziveo i radio, stvarao slike. Sta rusi zele je njihova zelja a obrazlozenje da bi u Rusiji bili vise trazene je diskutabilno i nije bas neki razlog.

(четвртак, 23. мај 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Razmjena

Znaci mi vracamo legalno dobijena djela velike vrijednosti Rusima za ukradeni list Miroslavljevog Ev.