Друже Тито, срећан ти рођендан!

Драги друже Тито, желимо ти да нам живиш 120 година – ово је најчешћа рођенданска жеља Јосипу Брозу, откривају нам у Музеју Југославије. Kако се некада обележавао 25. мај, а где ће данас маршалов рођендан прославити његови омладинци?

Већ пола века другарица Мира нема дилему где ће провести 25. мај. И данас прославља Титов рођендан, баш као што је то чинила некада. Још чува успомену из 1970. када је као једна од ретких привилегованих присуствовала његовој рођенданској забави.

„Први пут када сам се срела са другом Титом у Дому омладине, то је било нешто посебно. И дан данас када се сетим, ту топлину у боји гласа. Наравно да човек има трему, али када је проговорио, то је све нестало, истопило се“, каже председница Удружења комуниста Југославије у Србији Мира Токановић и додаје да њена организација баш као и она све значајне празнике и датуме из историје Југославије обележавају.

А да обележи и дан његове младости припрема се и Панчевац Ненад Бјелош. 

„Ове године смо 4. маја били у Kући цвећа, а сада је између нас пао договор, нас неколицине који будемо могли, ићи ћемо у Kумровец“, открива Ненад Бјелош из Југословенског покрета „Тито“.

На питање како памти овај дан из младости Бјелош одговара: „Како могу да га памтим када сам био учесник девет радних акција, омладинац, активиста, и све остало и учествовао у реализацији истих празника.“

Бјелош се поноси што је био Титов омладинац, али зато Ненад Kарајлић 25. мај памтиће што никада није добио шансу да учествувује на слету.

„Ми смо скрајнути били са свих путева. Ми смо живели у Сарајеву и то смо могли гледати само на телевизији. Једном се сећам да је пар наших другара из основне школе било добило позив да оду у Београд и то је било као да су освојили Олимпијске игре“, сећа се музичар доктор Неле Kарајлић.

И тако се осећало скоро десет милиона омладинаца, колико их је носило штафету за четири деценије. Прва је кренула 1945. на иницијативу крагујевачке омладине.

Све до 1957. звала се Титова штафета. А од тада рођендан највећег Југословена почиње да се слави, уз слетове на стадиону ЈНА, и под званичним називом Дан младости.

Уместо 25. маја када се уобичајено славио његов рођендан, Јосип Броз Тито рођенданске свећице требало је да дува 7. маја. Kако је у периоду илегале користио двојна документа тако је и после Другог светског рата остао забележен овај други датум рођења 25. маја када је читава Југославија са њим славила рођендан.

И зато многи који су тада доживотном председнику писали честитке желећи дуг живот и добро здравље на данашњи дан се неизоставно запуте у Кућу цвећа. Титов гроб годишње посети око 150.000 људи, а највећа посета је баш 25. маја.

„Долазе из свих република, заиста не можемо издвојити републике које предњаче, и долазе јер и даље негују сећање на Југославију чак и даље доносе штафете што је занимљиво“, каже Сара Сопић, кустос Музеја Југославије.

Додаје да се 90-их када се режим променио долазак у Музеј Југославије тумачио као подршка комунистичком режиму, али да од 1996. број посета расте.

Више од три деценије откако се званично не слави Дан младости интересовање за Тита не престаје. Kустоси кажу да осим времешних југоносталгичара који другу председнику и даље доносе поклоне, на његов рођендан долази све чешће и млади.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мај 2019, 14:39) - anonymousDzemal Colo [нерегистровани]

Tito je najveci vladar prosloga vjeka

Ponosan sam sto sam bio Titov Pionir Omladinac Radnil i Komunista.Tito je iz pepela spaljenu i porusenu zemlju izgradio zemlju koja je bila cjenjena u cijelom svijetu.Vi ste je 80 posto unistili. Tito zivi u nasim srcima i zivjece dok je nas jer nam je najbolje bilo sa njim i u njgovom vremenu.Imali smo besplatno skolovanje lijecenje zaposlenje cjenjeni kao ljudi osjecali smo se sigurni na svome i ponosni na nasu Dragu Jugoslaviju.

(недеља, 26. мај 2019, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

I zaista

Srbija bi vec jednom morala da Tita preseli tamo gde i pripada i odakle je potekao a to je Kumrovac...Srbija i Srbi bi trebali da se distanciraju od coveka koji je naneo Srbiji i Srbima vise zla nego prvi i drugi sv. rat..Samo da podsetim nostalgicare za Titom i vremenom njegove diktature, da su goli otoci bili formirani iskljucivo da bi napredne Srbe i sve one Srbe koji bi se suprostavili njegovom misljeneu tamo zatvarao, gde su u tim logorima mnogi okoncali svoje zivote...Srbiju je podelio na tri dijela, koji je tzv. autonomijama dao atribute republika...Zabranio je povratak Kralja i Kraljevine i konfiskovao svu njihovu imovinu...O Kralju i Kraljevini mozemo da raspravljamo o svim njenim manjkavostima ali Tito je uspio sto Turska i Nemci nisu uspeli u svim ratovima sa njima...Za mene je Tito najveci neprijatelj Srba i Srbije...I samo da pitam sve vas nostalgicare za titovim vremenom, zasto se nikada niste zapitali, zbog cega je Tito delio Srbiju na tri dela a ne Hrvatsku na AP: Slavoniju i AP: Dalmaciju ?!

(недеља, 26. мај 2019, 04:55) - Nesa [нерегистровани]

Ah

Komunizam je najvece zlo sveta ali propagandom to krije i predstavlja za dobro.

(недеља, 26. мај 2019, 04:49) - anonymous [нерегистровани]

Jadni vi koji ne vidite bas nikakvu buducnost...

...te se samo mozete vracati na proslost, diktatora i prokleti komunizam. Probudite se iz tog mracnog sna i pogubne proslosti po srpski narod. Bila je to nasa najveca grobnica.
CCCCanada.

(субота, 25. мај 2019, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

I danas su ...???

Lelejke majke plakale na gori Lelejskoj..
One se nikad radovale nisu..
Danu svoje mladosti...

(субота, 25. мај 2019, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

osiromaseni uranijum

Od istorijskog AVNOJA do izbeglickog konvoja preko Sremske Race.

(субота, 25. мај 2019, 20:36) - Mlađima: [нерегистровани]

Tito je obišao i FKS,

a moje selo su drugovi poterali da duž puta mahanjem pozdravimo delagaciju iz Afrike i najvećeg sina (metarižilet!) naroda i narodnosti! - Jedna seljanka je prečicom požurila preko "bačvana" (kupusara,) i usput pala i - slomila nogu!-Njen komentar je nezaboravan!-Mož misliti!

(субота, 25. мај 2019, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Bila jednon velesila u nastajanju

Bogo moj. Srećnih li vremena

(субота, 25. мај 2019, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

Nije Tito...

Marsal je mlatio barjakom sa srpom i cekicom.
Odvede Tito partizane nekud prema Sutjesci..
Dodje iz Beograda Lado Tajovic. Na goru Lelejsku..
Vratio se sa svojim rudarskim inzinjerima --komunistima .
Dobro znani i Srbiji i kralju bez otadzbine..
I njega zna i njega pamti gora Lelejska.
Zapamtila ga je u tri imena..
...Ivan Markovic Irac... ( Poslao ga kralj iz Irske.)
... Vuk sa Majevice. Napao ranjenike i poginuo.
...Panto Malinovic"". David ga je dobro poznavao..
David Davidovic.. Jeli su pecene pilice kod tetke Joke u svatovima...

(субота, 25. мај 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Socijalizam je budućnost koja će biti izvojevana ljudskom praksom i pregalaštvom.

Tito je značajan podsticaj za hrabar uzlet na toj ponosnoj, antifašističkoj i nezavisnoj stazi.